szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szülői Hang Közösség felmérést végzett az iskolaérettség elbírálásának új rendszeréről az érintett szülőkkel, az adatokkal pedig a szakmai egyeztetésekhez szeretnének hozzájárulni. A legfontosabb azonban, hogy a járványhelyzetben ők is komoly kéréssel fordulnak a kormányhoz.

A járvány miatt a Szülői Hang Közösség azt kéri a kormánytól, hogy a még nem lezárt bírósági ügyeket a szülők kérésének megfelelően zárja le, az SNI-seknek engedélyezzék a korábban lehetséges további egy év óvodát, a koraszülöttek iskolaérettségét pedig a korrigált koruk alapján ítéljék meg, hogy ők is azonos eséllyel indulhassanak és a fogantatásuktól ugyanannyi idejük legyen az iskolakezdésig - írják közleményükben.

Továbbá kérik a kormányt, hogy az idén életbe lépett rendszer eredményességét tudományos alaposságú felméréssel mérjék. Kérik, hogy vonják vissza a hatévesek beiskolázásának új rendszerét, és kezdjenek szakmai egyeztetést egy új, jobb rendszer megalkotásáról. Felmérésük eredményeivel szeretnék ezt támogatni.

Szülői Hang Közösség ugyanis hivatalos adatok hiányában magának készített statisztikákat az iskolaérettségi vizsgálatokról. Ezekből kiderült, hogy az Oktatási Hivatal (OH) az esetek többségében (55%) nem tudott saját hatáskörben dönteni, és szakszolgálati felülvizsgálatra küldte a gyereket. Az OH kevés esetben (3%) utasította el a szülők kérelmét szakszolgálati felülvizsgálat nélkül, a többi esetben (42%) pedig egyből helyt adott a szülők kérésének.

A Szülői Hang szerint az elutasítások jelentős része épp a legkiszolgáltatottabb SNI-s gyerekeket érintette, tőlük ugyanis indoklás és egyeztetés nélkül elvették azt a lehetőséget, hogy a többiekhez képest még egy évet óvodába maradhassanak. Az is kiderült, hogy az OH mikor kért szakszolgálati vizsgálatot.

A felmérés adatai szerint ez nagy mértékben függött attól, hogy mikor adták be a kérvényt. Január első hetében 81% volt a szakszolgálatra küldöttek aránya, míg január utolsó hetében csak 24%, így szerintük az járt jól, aki a lehető legkésőbb kérvényezett. Az is sokat számított, hogy hol adták be a kérvényt: voltak pozitív megyék, mint pl. Budapest vagy Győr-Moson-Sopron, ahol csak 18%-ban kértek szakszolgálati felülvizsgálatot, míg más negatív megyékben, pl. Baranyában 77%-ban - írják közleményükben.

Ilyen hatásai lehetnek a digitális oktatásnak az iskolapszichológus szerint

Milyen hatással lesz az iskolásokra a hirtelen változás, hogyan tudnak majd alkalmazkodni? Matavovszky Dominika, iskolapszichológus válaszolt az Eduline kérdéseire és arra, mit gondol a távoktatás hatásairól.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!