szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A távoktatásban is fontos szerepe van az osztályfőnöknek, ezért ajánlást írt az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete. Korábban is komoly teher hárult az osztályok élén álló tanárokra, de a digitális oktatásban is szükség van rájuk.

Arról írt ajánlást az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, hogy mi a feladata az osztályfőnöknek a távoktatás idején, és konkrét tapasztalatokat is gyűjtöttek – szúrta ki a hvg.hu

„Évekkel ezelőtt merült fel a kérdés, hogy kell-e egyáltalán osztályfőnök az iskolában, illetve épp osztályfőnök kell-e. Akkoriban arra jutottunk, hogy nem fontos, hogy egyetlen személy cipelje az egész, sok esetben elviselhetetlenül nehéz batyut az adminisztrációtól az osztályprogramok megszervezéséig, azonban egy olyan eleme van ennek a hagyományos szerepnek, amelyről azt gondoljuk, hogy nem ereszthető el, ez pedig a személyesség. És ez az online iskolában sincs másképp…”- írja az ajánlásában a szakmai szervezet.

Úgy gondolják, hogy kell valaki, akinek nevesített feladata az egyes gyerekek megismerése, fejlődésük követése, a családjukkal való folyamatos kapcsolattartás, a nehézségek és konfliktusok kezelésében történő segítségnyújtás. Ezért szerintük most is fontos szerep hárul az osztályfőnökre. A rendkívüli körülményekben ki kell alakítani az osztállyal való folyamatos kapcsolattartás mindenki számára otthonos kereteit. Szükség van az online együttlétre is, amikor a csoport tagjai örülhetnek egymásnak, amikor mindenki megoszthatja a problémáit, kibeszélheti a félelmeit. Ez funkcióját tekintve akár nevezhető osztályfőnöki órának is – írják.

"A tanár akkor tudja a legtöbbet nyújtani, ha nyitott a gyerekek, a szülők (és a kollégák) felé, bizalmat kelt és bizalmat ad, segít, ha kell, és kész az értelmes együttműködésre. Miközben ügyel a saját jóllétére, szükségleteire, határaira is" - emelik ki.

Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete úgy gondolja, hogy az osztályfőnök sokat tehet annak érdekében, hogy az osztályban működő tanárok összehangolják az elvárásaikat, ne zúdítsanak az elviselhetőnél nagyobb terhet a diákokra. Hiába van minden szaktanár kapcsolatban a gyerekekkel és szülőkkel, az osztályfőnök az, aki segíthet az összehangolásban és jelen helyzetben a szülők is gyakrabban igénylik a tanárokkal való kommunikációt, az egyéni problémák megbeszélését.

Az iskoláknak látatlanban kell majd megrendelni a tankönyveket a következő tanévre?

Úgy kell leadnia az iskoláknak a tankönyvrendeléseket a következő a 2020/2021-es, hogy az új Nemzeti alaptantervhez illeszkedő könyvek még nem készültek el. A szakértők haladékot kérnek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!