szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy kell leadnia az iskoláknak a tankönyvrendeléseket a 2020/2021-es tanévre, hogy az új Nemzeti alaptantervhez illeszkedő könyvek még nem készültek el. A szakértők haladékot kérnek.

Az új, átdolgozott tankönyvek nem készülnek el az idén szeptemberi iskolakezdésre szóló berendelési határidőig, ezért az iskolák kénytelenek ismeretlenül megrendelni majd a könyveket – derült ki a Népszava által is megismert, a Könyvellátó Nonprofit Kft. (KELLO) intézményvezetőnek küldött tájékoztatójából.

Korábban már beszámoltunk a 2020 januárjában bevezetett új Nemzeti alaptantervről (NAT) és az érintett szervezetek véleményéről. Most újabb probléma merült fel a bevezetés kapcsán, ugyanis az átdolgozott tankönyvek nem készülnek el leadási határidőre. Az Oktatási Hivatal június 15-ig végzi el az új NAT-hoz illeszkedő módosításokat, viszont a tankönyvek alaprendelésének határideje április 30-án lezárul. Valamit muszáj lesz rendelniük az iskoláknak, így előfordulhat, hogy a tanárok úgy kezdik majd az iskolaévet, hogy nem ismerik a tankönyveket, amikből tanítaniuk kell.

A KELLO azt javasolja az intézményeknek, hogy az eddig használt, általuk ismert tankönyveket rendeljék meg, és ha majd elkészültek az átdolgozott példányok, akkor fokozatosan cseréljék ki azokat a régiekkel, kiszállítani pedig már az új tankönyveket fogják.

A szakmai szervezetek úgy gondolják, hogy a látatlanban megrendelt tankönyvek körüli szituáció feszültségeket fog okozni, ezt elkerülni az új NAT bevezetésének elhalasztásával lehetne. Ez a kérést már többen is megfogalmazták, többek között a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

„A NAT-nak, a kerettanterveknek és az érettségi vizsgakövetelményeknek, valamint a tankönyveknek összehangoltan, egyidőben kellene elkészülniük, s az új követelmények bevezetése előtt elegendő időt, legalább másfél-két évet kellene hagyni”

– vélekedett a témáról Nahalka István oktatáskutató. A koronavírus-járvány miatt elrendelt digitális oktatás csak nehezíti a tanárok munkáját, emellett még kevesebb idejük lesz megismerkedni az átdolgozott könyvekkel. A szakszervezetek szerint érthetetlen, hogy a kormányzat még ebben a helyzetben sem ad haladékot az iskoláknak és a tanároknak az átállásra, illetve véleményük szerint a digitális oktatás tapasztalatait is bele kellene építeni az új NAT-ba.

Megvannak a beiratkozási dátumok, még ma értesítik az óvodákat, iskolákat

Minimális személyi kontaktus mellett valósulnak meg a beiratkozások az óvodákba és általános iskolákba - közölte a köznevelési államtitkár pénteken az M1 aktuális csatornán.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.