szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben sürgeti, hogy a koronavírus-járvány miatt a pedagógiai szakszolgálatok otthonról is működtethetők legyenek

A pedagógiai szakszolgálatok nevelési és pályaválasztási tanácsadással, tehetséggondozással, logopédiával, korai fejlesztéssel, gyógytestneveléssel és óvoda-iskolapszichológiával foglalkoznak. A szakszervezet MTI-hez is eljuttatott levelében azt írta: információik szerint több pedagógiai szakszolgálatnál nyitvatartási időrendet tartalmazó (9-17 óráig) beosztást készítenek, a dolgozóknak jelezniük kell, mikor tartózkodnak az intézményben.  

A PDSZ szerint ugyanakkor a nyitvatartás digitalizálható, vagyis megszervezéséhez nem szükséges, hogy valaki valóban ott legyen az intézményben, minden telefont home office-ba lehet irányítani, az adminisztráció és az intézményvezetés is végezhető telefonos és digitális formában.

Megjegyezték: az iskolák, óvodák mellett a pedagógiai szakszolgálatok jelentős része sem volt felkészülve a járványügyi és munkajogi előírások betartására, a gyermekek és munkavállalók védelmére, a biztonságos munkavégzésre.

Hozzátették, remélik, a Klebelsberg Központ és az operatív törzs iránymutatásainak megfelelően a pedagógiai szakszolgálatok nyitvatartásásának teljes digitalizálásával a veszélyhelyzet időtartama alatt sem a titkárnak, sem a vezetőnek, sem pedig a szakdolgozónak nem kell a munkahelyén tartózkodnia.

Szűcs Tamás: legalább az egyik szülő otthonmaradását anyagi eszközökkel is támogatni kellene

Mától elkezdődött a távoktatás az iskolákban. De hogyan valósítható meg a digitális oktatás? Melyik európai ország intézkedéseit lenne érdemes követnünk? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az ATV Start című műsorában.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.