szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma jár le a középiskolai felvételik határideje. Korábban több cikket írtunk a témában, ahol a jelentkezéshez és speciális esetekhez igyekeztünk nektek segítséget nyújtani. Most összeszedtük, hogy mit érdemes tudni a felvételiről és mi várható a határidő után.

Január 18-án írták a diákok az írásbeli felvételitek, melyeknek eredményeit az Oktatási Hivatal már nyilvánosságra hozta. Idén is a nyolcévfolyamos gimnáziumba jelentkezők érték el a legjobb eredményeket, a nyolcadikosok átlagpontszámai magyarból romlottak, matekból pedig javultak az előző évekhez képest. Erről bővebben itt olvashattok.

A jelentkezésről

A 8. évfolyamos diákok esetében a jelentkezési lapok, illetve az összes megjelölt iskolát és tanulmányi területet tartalmazó tanulói adatlap kitöltését az általános iskola intézi. Erről részletesen írtunk itt. Azonban bizonyos esetekben egyénileg is lehet jelentkezni.

Egyéni jelentkezés középiskolába

Ahogy az imént írtuk, a középfokú felvételi eljárásban a felvételi lapok kitöltését főszabályként a jelentkező általános iskolája végzi. Azonban vannak kivételek és egyénileg is lehet középiskolába jelentkezni. Itt olvashatjátok el, hogy mi a teendő, ha egyénileg jelentkeztek középiskolába.

Itt megtaláltok mindent arról, hogy mit kell tennetek, ha már középiskolában tanultok, de iskolát szeretnétek váltani.

Újdonság a felvételin

A szakképzésbe jelentkező diákok egészen új rendszerben kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptembertől. Akik szakgimnáziumba jelentkeznek, ők valójában már technikumban fognak tanulni, akik pedig szakközépiskolába jelentkeznek, szakképző iskolába fognak felvételt nyerni.  Erről itt találtok részletesebb információt.

Sorrendmódosítás a felvételin

Ha már korábban elküldtétek a jelentkezést, de meggondoltátok magatokat és változtatni szeretnék, akkor erre van lehetőség, amíg nem járt le a határidő. Ebben az esetben az az adatlap lesz az érvényes, ami utoljára érkezett be a hivatal feldolgozó központjába a határidőig. Arról, hogy a határidő lejárta után hogyan módosíthattok sorrendet, itt írtunk bővebben.

Speciális kérdések

Mi az az oktatási azonosító szám az adatlapkitöltő programban? Előfordulhat- e, hogy duplán szerepeltek az adatlap kitöltő rendszerben? Minden kérdésre megtaláljátok a választ ebben a cikkünkben.  Minden fontos tudnivalót összeszedtünk nektek a felvételi rangsorról, az egyeztetett felvételi jegyzékről és a pontszámokról. Itt találjátok.

Mi várható ezután?

Van, ahol most jönnek a szóbeli vizsgák. Ezeket csak az írásbeli vizsgák lebonyolítása után a meghatározott időszakban – 2020. február 24. és március 13. között – szervezhetnek az iskolák. A szóbeli vizsgák megszervezésére minden középiskola legalább három napot köteles kijelölni a fentiekben meghatározott időszakon belül.

Az ideiglenes felvételi rangsort 2020. április 8-ig kell a középiskolák igazgatóinak elküldenie az Oktatási Hivatal részére. Az ideiglenes rangsor alapján készül el a végleges rangsor, mellyel az OH-nak 2020. április 23-ig kell elkészülnie.

A napokban véget ér a középiskolai felvételi újabb szakasza - mi várható ezután?

A következő napokban számos fontos határidő jár le, köztük a középiskolai felvételi jelentkezési határideje is. Szerdáig minden - többségében nyolcadikos - diáknak jelentkeznie kell középiskolába. Azt is mutatjuk, mi jön ezután.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!