szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerdáig szinte minden nyolcadikosnak jelentkeznie kell középiskolába. De mi az az ideiglenes felvételi rangsor? Mi a teendő azonos pontszám esetén? Összeszedtünk néhány olyan dolgot, ami a felvételi határidő lejárta után fontos tudnivaló lesz.

Mi az az ideiglenes felvételi rangsor és mikor hozzák nyilvánosságra?

A középiskolák igazgatói az Oktatási Hivataltól megkapott jelentkezők listájának felhasználásával tanulmányi területenként elkészíti az ideiglenes felvételi rangsort. A rendszerben minden jelentkező neve mellé beírják a felvétellel kapcsolatos döntést is. Ha teljesítettétek a követelményeket, akkor a nevetek mellé bekerül egy sorszám, ami a felvételi jegyzékben elfoglalt helyeteket jelenteni.

Ha nem sikerült teljesítenetek a felvételi követelményeket, akkor a nevetek mellett egy „E” betű jelenik meg, ami a felvételi kérelem elutasítását jelenti. Az ideiglenes felvételi rangsorban megtalálhatjátok a tanulmányi területenként felvehető tanulók létszámát is. Azonban erre még egy kicsit várnotok kell, ugyanis az ideiglenes felvételi rangsort 2020. április 8-ig kell a középiskolák igazgatóinak elküldenie az OH részére.

Azonos pontszám esetén hogyan rangsorolnak?

Abban az esetben, ha a rangsoroláskor azonos összesített eredményt elérő tanulók vannak, akkor előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű tanulót, majd a rangsorban a következő, akinek a lakóhelye vagy tartózkodási helye az iskola székhelyének, feladatellátási helye szerinti járásának területén van, illetve, akinek különleges helyzete ezt indokolja - írja az Oktatási Hivatal a tájékoztatójában.

Mi az az egyeztetett felvételi jegyzék és hogyan alakul ki?

Az egyeztetett felvételi jegyzék a végeredmény, az ideiglenes felvételi rangsorból alakul ki. Az Oktatási Hivatalnak 2020. április 23-ig kell elkészítenie a végleges rangsort. Ebből a rangsorból derül ki, hogy melyik iskola kinek a jelentkezését fogadta el.

Ha több helyre is elég a pontom, dönthetek, hova megyek?

Ha több helyre is elfogadták a felvételi kérelmeteket, akkor a meghatározott sorrend szerint az első olyan tanulmányi területre kerültök, amelyen az iskola jelezte, hogy hogy felvenne titeket és belefértek a felvehető létszámba. Azokról a tanulmányi területekről, amelyek az általatok megadott sorrendben hátrébb szerepelnek, a program törli a jelentkezéseteket.

A napokban véget ér a középiskolai felvételi újabb szakasza - mi várható ezután?

A következő napokban számos fontos határidő jár le, köztük a középiskolai felvételi jelentkezési határideje is. Szerdáig minden - többségében nyolcadikos - diáknak jelentkeznie kell középiskolába. Azt is mutatjuk, mi jön ezután.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!