szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ellentétes a közszférában dolgozó állampolgárok érdekeivel a szakoktatók státuszának változása a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint. A kedden elfogadott szakképzési törvény értelmében az érintettek elveszítik közalkalmazotti státuszukat és az azzal járó biztonságot - írja a 24.hu. A PDSZ tovább tiltakozik a törvény hatályba lépése ellen.

Szűcs Tamás a 24.hu-nak azt mondta: a hasonló végzettséggel rendelkezőknél 38 százalékkal kevesebbért dolgoznak a pedagógusok, most pedig elveszik az alacsonyabb bért eddig legalább valamennyire kompenzáló biztonság.

Ahogy beszámoltunk róla, kedden elfogadták az új szakképzési törvényt, amely értelmében a szakképzésben oktatók a közalkalmazotti törvény hatálya alól a munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek, és egyéni béralkukat kell kötniük a munkáltatókkal. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a változást azzal indokolta, hogy csak így növekedhetnek a bérek, mert a közalkalmazotti bértábla "túl merev" és ezért nincs lehetőség magasabb, "teljesítményalapú, versenyképes, motiváló" bérezésre.

A szakszervezetek szerint ugyanakkor a közalkalmazotti törvény keretei között is lenne lehetőség béremelésre, a változtatás pedig komoly hátrányokkal jár majd a tanárokra nézve, és még nagyon sok a homályos részlet: itt olvashatjátok összefoglalónkat.

A szakoktatásba újonnan belépőknek többé nem jár jubileumi jutalom, megszűnik a kötelező felmentés a 40 év szolgálati időt elérő nők számára, a felmentés után járó pénz pedig a nyugdíj előtt állókat különösen rosszul fogja érinteni. A módosítás után a szakképzésben dolgozó pedagógusokat sokkal könnyebben és sokkal olcsóbban ki lehet majd rúgni: a közalkalmazottaknak 4-8 hónapnyi végkielégítés jár, míg azoknak, akik a versenyszférában dolgoznak, 1-3 hónapnyi. Elveszik a hosszabb felmondási idő és a nagyon alapos indoklás követelménye is.

Az ITM szerint kollektív szerződésben lehet majd biztosítani az eddigiekkel azonos feltételeket, a PDSZ elnöke ugyanakor a portálnak elmondta: sok olyan munkáltató van, amelyiknél nincs annyi szakszervezeti tag, hogy kollektív szerződést lehessen kötni, és az egyébként is gyengébb garancia, mint a közalkalmazotti törvény. Szűcs Tamás szerint az új törvény miatt alig lesz olyan tanár, aki a szakképzést választaná. A PDSZ elnöke úgy véli, az új szabályozást hamarosan a többi közalkalmazottra is kiterjeszthetik. Az egészségügyben már elkezdődött a külsős foglalkoztatás felé való eltolódás - írja a 24.hu.

A PDSZ keddi közleményében azt írja: a jogszabály jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy a szakképzésben kívánatos reform alapjául szolgáljon. A javaslat elkészítése során érdemi egyeztetést nem folytatott a kormány, s a jogalkotási törvény vonatkozó előírásait is semmibe vették. A szakképzési törvény úgy helyez a mai jogállásukhoz képest jogfosztott állapotba 32 ezer pedagógust és oktatót, hogy cserében garanciák nélküli béremelést és cinikus módon béralkut ígér egy olyan szférában, ahol ennek végképp nincs realitása - írja a szakszervezet.

A PDSZ szerint a szakképzési törvényt az érintettek többsége nem fogja csendesen tudomásul venni. A PDSZ a következő időszakban mindent meg fog tenni azért, hogy a tegnap elfogadott javaslat ebben a formában ne léphessen hatályba - olvasható a közleményben.

A PSZ levélben kéri a köztársasági elnököt, ne írja alá a szakképzési törvényt

Tegnap ugyanis megszavazta az Országgyűlés az új szakképzési törvényt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.