szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gimnáziumok és szakgimnáziumok (2020. szeptemberétől technikumok) 64 százaléka jelezte, hogy a hozzájuk jelentkező tanulóktól elvárja a központi írásbeliken való részvételt a felvételi eljárás során - közölte az Oktatási Hivatal pénteken az MTI-vel. A jelentkezési határidő december 6-a.

Az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozta pénteken a központi írásbeli felvételi vizsgát hirdető középiskolák adatait, valamint azt az elektronikus keresőfelületet, amelyen a középfokú intézmények felvételi tájékoztatói - benne a következő tanévben indítandó osztályokkal és a felvételi követelményekkel - és a meghirdetett tanulmányi területek találhatók. 

A felvételhez központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok (2020. szeptemberétől technikumok) írhatnak elő. Közülük 434 középiskola (64 százaléka) jelezte, elvárják, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha egy tanuló februárban ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, mindenképp részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon.    

Az írásbeli vizsgákra való jelentkezés határideje: december 6-a. A jelentkezést ahhoz a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolai feladatellátási helyhez kell beadni, amelyben a jelentkező a vizsgáit meg kívánja írni. A felvételi tájékoztatók, tanulmányi területek és vizsgahelyszínek keresőjét, illetve az írásbeli jelentkezési lapját itt találjátok.

A középiskolai felvételi során az iskolák háromféle módon rangsorolhatják a jelentkezőket: vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit. A pontszámítási szabályokról itt olvashattok részletesen.

Fontos, hogy az írásbeli vizsgára jelentkezés nem egyenlő a középfokú iskolákba való jelentkezéssel, amelynek határideje február 19. Ennek a folyamatáról itt írtunk részletesen.

A középiskolai felvételi kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolaválasztásról, a felvételi menetrendjéről is. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.

Középiskolai felvételi 2020-as tudástár: itt vannak a legfontosabb dátumok, szabályok

Nemsokára beindul a középiskolai felvételi szezon is, hiszen múlt héten nyilvánosságra hozták a 2020-as középiskolai írásbeli felvételi jelentkezési lapját. Most összeszedtük a legfontosabb dátumokat és szabályokat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.