szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyílt levélben írta meg egy magyartanár, mennyire nagy a baj az iskolájában. Bár igyekszik olyan pedagógus lenni, aki saját tárgyát lelkesen tanítja, heti 56 óra munkával ezt nehéz megvalósítani.

Nem ezért lettem tanár! Én nem gyermekmegőrző, nem statisztikagyártó, nem adminisztrátor akarok lenni, hanem pedagógus, aki a saját szaktárgyát innovatívan, lelkesen tanítja

- fogalmazta levelét egy magyartanár a wmn.hu-ra azzal a céllal, hogy tudja meg mindenki, milyen nagy a baj. Hetek óta minden reggel gyomorgörccsel megy be dolgozni: "Ma megint mi fog történni?”

Leveléből kiderül, hat kolléga hiányzik abból az iskolából, ahol tanít, így hetek óta magyartanárként tartja a kémia-, az erkölcstan- és a fizikaórákat az osztályában. Hetente egyszer pedig az angolt is, felsőfokú német nyelvvizsgával - teszi hozzá. A tanárok bár próbáltak nemet mondani, mindig az a válasz: "Meg kell oldanunk, hogy működjön az iskola, nincs mese”.

A magyartanár azt is elmesélte, hogy az igazgató behívta: szóltak felülről, hogy "túl sok munkát írtam be pluszban, azonnal utasítanak, hogy töröljem, és legyek szíves csak annyit beírni, ami harminckét órára jön ki összesen, többet egy perccel sem.” A pedagógus hozzátette: azon a héten ötvenhat órát dolgozott, javítással, szülőivel, ünnepi nap szervezésével. A vezetőség szerint az szinte lehetetlen, hogy ennyi legyen a munka - írja.

Az eset sajnos nem egyedi, habár Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint nincs pedagógushiány. Ezzel szemben, ahogy korábban mi is megírtuk, 2019 második negyedévében 4543 üres álláshely volt az oktatásban. 2016 első negyedévéhez képest 806 fővel több hiányzik az iskolákból, akkor 3737 volt a betöltetlen állások száma.

Az iskolák többsége zárva lesz januárban, ha sztrájkolni fognak a pedagógusok

Határidőt adott a kormánynak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeléseik teljesítésére, amelynek ha nem tesznek eleget, országos sztrájkkal indítják a 2020-as évet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!