szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Azt gondolom, nincs pedagógushiány."

Ezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mondta a  Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Szerinte megvan a ritmusa annak, hogy a tanárok milyen periódusokban mennek nyugdíjba, de ezek kiszámíthatók, ismertek. Hozzátette: a tanárképzés egyik célja, hogy a nyugállományba vonuló pedagógusokat megfelelő módon lehessen pótolni. 

"Arra szoktak hivatkozni a létszámhiány kapcsán, hogy sok az álláshirdetés, de gondoljunk bele: a pedagógus is költözik, családot alapít, és életének számos változása indokolhatja, hogy intézményt vált. Ám ez nem feltétlenül jelent szakemberhiányt, emellett az utóbbi időben csökkent a tanulók létszáma" - mondta a miniszter.

Tetőzik a pedagógushiány: délután már csak asszisztens foglalkozik a gyerekekkel az óvodákban

Az országos pedagógushiány jelentkezik az óvodákban is. A törvényben előírt két szakképzett óvodapedagógus helyett több helyen csak egy tud vinni egy 20-25 fős gyerekcsoportot, délután már nem tudnak fejlesztői foglalkozásokat tartani.

A Nemzeti alaptanterv (NAT) jövő évi bevezetéséről azt mondta, várhatóan ősszel megszületik erről a kormánydöntés, és ezután "elkezdődhet a tankönyvek átdolgozása". Hozzátette, az új NAT-ot felmenő rendszerben vezetnék be az 1., 5. és 9. évfolyamokon, de csak az 5. és 9. évfolyamosok tankönyveit kell átdolgozni, ezért tarthatónak látja a határidőt.

Az új alaptanterv céljáról azt mondta, azt szeretnék, ha versenyképes, valamint "a nemzeti kultúrát korszerűen átadó" tudást szereznének a diákok.

Itt vannak az adatok: több ezer munkavállaló hiányzik az oktatásból

2019 második negyedévében több mint 4500 üres álláshely volt az oktatásban, a középiskolákban a legnagyobb a hiány - írja a 24.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.