szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tetőfokára hágott az oktatásban dolgozók stresszszintje: többségük szorong a mindennapok során. A tartósan stresszes környezet pedig a diákokra is hatással van.

Súlyos pszichológiai problémákkal küzdenek a tanárok - írja a The Guardian, beszámolva az Education Support nevű jótékonysági szervezet felméréséről. Jólléti mutatójuk azt jelzi: a brit tanárok és az iskolavezetők stresszszintje harmadik egymást követő évben van a legmagasabban. Nagy részük alig tud koncentrálni a mindennapok során, és körülbelül a fele nehezen is alszik. Körülbelül ugyanekkora arányban gondolják azt, munkahelyük negatív hatással van a mentális egészségükre, és szintén fele elgondolkozott már azon, hogy munkahelyet váltson.

Az Education Support szerint mindennek elég figyelemfelkeltőnek kellene lennie ahhoz, hogy a legtöbben rájöjjenek, itt az idő változtatni. Ha a helyzet nem változik, az iskolák hatalmas problémákkal szembesülnek alkalmazottaik felvétele és megtartása során - hívja fel a figyelmet a jótékonysági szervezet vezérigazgatója, Sinéad Mc Brearty, hozzátéve: ha a kormány nem lép fel gyorsan, és nem kínál nagyobb támogatást az iskolák, tanárok számára, az iskolai színvonal jelentősen csökkeni fog.

És nem csupán a tanárokról van szó, a diákokra is hatással van, ha hosszabb időt töltenek stresszes, szorongó környezetben. A jótékonysági szervezet arra kéri a kormányt, hajtson végre olyan oktatási reformokat, amelyek többek között növelik a tanárok autonómiáját. Különösen a stresszes helyzetben lévő iskolavezetők számára lenne szükség több támogatásra és elegendő finanszírozásra - teszik hozzá.

Az Education Support mentálhigiénés segítséget nyújt az oktatásban dolgozók számára: az elmúlt egy évben 14 ezer tanáron és oktatási szakemberen segített. Emma Kell középiskolai tanár például sokat fogyott és szintén alvási problémákkal küzdött, de nem akarta elengedi tanulóit. Most hálával mondja: bárcsak korábban kaptak volna segítséget.

Egymillió diákot érintő nyolcnapos sztrájkra készülnek a brit egyetemi oktatók

Hatvan brit felsőoktatási intézmény dolgozói sztrájkolhatnak november 25-től december 4-ig, a munkabeszüntetés több mint egymillió hallgatót érint. A tanárok a csökkenő bérek, a növekvő nyugdíjköltségek és a rossz munkakörülmények miatt szánták rá magukat a lépésre, és ez csak az első hullám - írja a Guardian.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!