szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hatvan brit felsőoktatási intézmény dolgozói sztrájkolhatnak november 25-től december 4-ig, a munkabeszüntetés több mint egymillió hallgatót érint. A tanárok a csökkenő bérek, a növekvő nyugdíjköltségek és a rossz munkakörülmények miatt szánták rá magukat a lépésre, és ez csak az első hullám - írja a Guardian.

Nyolcnapos, november 25-től december 4-ig tartó sztrájkot jelentett be a brit egyetemi tanárokat összefogó University and College Union (UCU). A munkabeszüntetéshez a szakszervezetek felmérése alapján hatvan intézmény - köztük az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem - oktatói fognak csatlakozni, és egymillió hallgató lehet érintett - írja a Guardian.

Az egyetemi oktatók a magas nyugdíjjárulék, a csökkenő fizetések, a határozott idejű munkaszerződések terjedése és a nagy munkaterhelés miatt sztrájkolnak. Az UCU számításai szerint a felsőoktatásban dolgozó tanárok több mint fele határozott idejű szerződéssel dolgozik, a bérek reálértéken pedig 17 százalékkal csökkentek 2009 óta.

Jo Grady, a szakszervezet főtitkára azt mondta: a sztrájkok első hulláma ebben a hónapban fogja elérni az egyetemeket, hacsak a munkáltatók nem kezdenek el komolyan tárgyalni az oktatókkal a növekvő nyugdíjköltségekről és a csökkenő bérekről, romló munkakörülményekről.

Kevesebb mint két éve 14 napig sztrájkoltak az egyetemi tanárok, könyvtárosok és alkalmazottak a nyugdíjrendszert érintő változások miatt, akkor a munkabeszüntetés 65 intézményt érintett -  írja a portál.

Hollandiában az alap- és középfokú iskolák 80 százalékának tanárai sztrájkolnak béremelésért és jobb munkakörülményekért: itt olvashatjátok a részleteket.

Az iskolák többsége zárva lesz januárban, ha sztrájkolni fognak a pedagógusok

Határidőt adott a kormánynak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeléseik teljesítésére, amelynek ha nem tesznek eleget, országos sztrájkkal indítják a 2020-as évet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.