szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyorsított eljárásban felfüggesztett fogházra ítélte a bíróság azt a 14 éves fiút, aki boxerrel bántalmazta iskolatársát - közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

Ibolya Tibor felidézte: mivel a fiatalkorú beismerte és megbánta tettét, a fiatalkorúak ügyésze gyorsított eljárásban bíróság elé állította.

A vád szerint a 14 éves fiú 2019. október 2-án délután egy XI. kerületi játszótéren sérelmezte, hogy a társaságában lévő lányra a 11 éves sértett megjegyzést tett. Emiatt meglökte, majd a nála lévő boxerrel testszerte bántalmazta a fiatalabb fiút, aki könnyű sérüléseket szenvedett ugyan, de a vádhatóság szerint a verés módja súlyos sérüléseket is okozhatott volna.

Ahogy megírtuk, a sértett és a vádlott a Kelenvölgyi Általános Iskolába jár. Az apa tett feljelentést, az iskola pedig azt mondta: mivel nem az intézmény területén történt az eset, nem indíthattak fegyelmi eljárást a diák ellen.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség gyermek- és ifjúságvédelmi részlege a gyanúsítottat súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt állította bíróság elé. A bíróság a váddal egyezően 6 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, és kötelezte "csoportos értékkorrekciós foglalkozáson" való részvételre. A fiatalkorút - a törvény kötelező rendelkezése alapján - pártfogó felügyelő segíti a próbaidő alatt. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és a védője enyhítésért fellebbeztek.

Ibolya Tibor a közleményben rámutatott: a fiatalkorúakkal szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon. Erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani.

A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeknél a beismerés, megbánás és bocsánatkérés mind a terhelt, mind a sértett személyiségfejlődése szempontjából fokozott szereppel bír - mutatott rá a főügyész. Hozzátette: emellett hasznos, ha a történtek feldolgozásához mind a sértett, mind a terhelt igénybe veszi szakemberek, pszichológus, pártfogó felügyelő, terápiás szakértő segítségét.

Nyílt levelet írt a PDSZ a tanárok biztonságával kapcsolatban a minisztériumnak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben fordul Emberi Erőforrások Minisztériumához a pedagógusok biztonságával kapcsolatban.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.