szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A HVG középiskolai rangsorában a legjobb alapítványi iskola az idén is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola lett, a top ötbe egy egri és egy paksi intézmény is bekerült. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

Ahogyan az előző években, az idén is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola vezeti a legjobb alapítványi gimnáziumok rangsorát. A magánalapítványi fenntartású intézmények tekintetében a második helyet az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, a harmadikat pedig a budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola szerezte meg. A legjobb százba az AKG mellett viszont csak a közalapítványi fenntartású Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium jutott be.

Rang (alapítványi gimnáziumok)

Intézmény
1. Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola (Budapest)
2. Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (Eger)
3. Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest)
4. BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnázium (Budapest)
5. Energetikai Szakgimnázium és Kollégium (Paks)

"A gyerekközpontúságukról híres alapítványi iskolák közül csak kettő került be az első százba, a versengés náluk ugyanis kevésbé hatja át az iskolát" - olvasható a kiadványban, amelyben arra is kitérnek: "az intézmények közös jellemzője, hogy autonómiát élveznek, jogilag önállóan, az állami oktatási rendszertől elkülönülten működnek. Így nem véletlenül élik újabban második virágkorukat az egyre erősebb oktatási központosítás közepette." A legjobb vidéki gimnáziumok listáját itt, az egyházi iskolák rangsorát pedig itt nézhetitek meg.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.