szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mennyit kell fizetnie azoknak a szülőknek, akik nem a közoktatásban szeretnék taníttatni a gyereküket? Több lehetőség közül is lehet választani, a kifejezetten alternatív iskolák mellett egyre több teret hódítanak a nemzetközi magánintézmények is.

Eddig jellemzően a legnépszerűbb (és legdrágább) magániskolák Budapesten voltak elérhetőek, a közelmúltban azonban két új nemzetközi magániskola is alakult vidéken. Most utánajártunk, mennyibe kerül a tandíj ezekben az iskolákban.

International School of Debrecen

A már sokat emlegetett Debreceni Nemzetközi Iskolában (ISD) 56 gyerek kezdte az új tanévet. A jelentkezés díja 310 euró (kb. 100 ezer forint), a sikeres felvételi utáni regisztrációért 615 eurót kell fizetni, a tandíj az elsősöknek és a másodikosoknak közel 3 millió forint évente, a végzős gimnáziumi osztályokban pedig 14 550 euró (4,7 millió forint) - írta meg korábban a hvg.hu, hozzátéve: az ISD nemzetközi program alapján működik, amely jelentősen eltér a magyar alaptantervtől, az általános pedagógiai gyakorlattól. Így bizonyos értelemben alternatív iskola is, már csak azért is, mert az intézmény működési alapelvei szerint fontos a személyközpontú szemlélet, a tanulók egyéni fejlődéséhez igazított nevelés.

©

AVALON International School

Két óvodai csoporttal és egy elsős osztállyal szeptemberben elindult Miskolc első nemzetközi magániskolája is, az AVALON International School. A cambridge-i nemzetközi tanterv alapján szervezett oktatásért a gyerekeknek havonta - óvodások esetén - 120 ezer forintot, - iskolások esetén - 240 ezer forintot kell fizetniük. Vagyis a szülőknek iskolába járó diák esetén évente 2,4 millió forintos tandíjjal kell számolniuk.

Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola

A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola (American International School of Budapest) talán a legdrágább intézmény az országban. A Nagykovácsiban található iskolát eredetileg az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége hozta létre a követségi dolgozók gyerekei számára. Évente több mint 7 millió forintnak megfelelő tandíjjal kell számolnia az ide járóknak (15-16 éveseknek). Ez a díj korosztályonként változó, fiatalabb diákok számára olcsóbb, a végzősöknek pedig még drágább. Ezen felül minden diáknak kötelező évente közel 1 millió forintos épületdíjat is befizetnie.

Megdöbbentő adatok: 300 ezerrel kevesebb gyerek jár általános iskolába, mint 25 évvel ezelőtt

Egyre több általános iskolás jár magán-, illetve egyházi fenntartású iskolába. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken az állami intézményekben tanuló diákok száma - írja az Index.

The British International School Budapest

Az óbudai British International School iskolapadjaiban több mint 70 különböző nemzetiségű gyerek tanul egészen 3 évestől 18 éves korig. A tandíjak évfolyamonként csoportosítva vannak, de hétéves kortól számítva a tandíj minden esetben 6 millió forint felett van.

Greater Grace International School

A XII. kerületben található a Greater Grace International Schoolban szintén nem csak középiskolai képzés folyik, már egészen óvodás kortól foglalkoznak a gyerekekkel. A középiskolások tandíja azonban itt is kifejezetten magas, évi 4 millió forint felett van.

Gustav Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

A Gustav Eiffel Francia Óvodába, Általános Iskolába és Gimnáziumba közel negyven országból érkeznek diákok, az oktatás a francia oktatási minisztérium hivatalos tantervét követi. Ami a tandíjat illeti, felső tagozaton és gimnáziumban közel 2 millió forintot kell fizetnie az itt tanuló diákok szüleinek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Különös megoldás: így menekítik a szülők gyerekeiket az állami iskolákból

Magántanulói csoportokban látják a megoldást azok a pedagógusok és szülők, akik menekítenék a diákokat az állami közoktatásból. Látszólag egy-egy állami iskolában tanulnak a gyerekek, azonban a gyakorlatban magántanulói státusszal egy egészen más oktatásban részesülnek. A "modell" pedig a Budapest School kezdeményezéséből alakult ki.