szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság.

Érettségi bizonyítvány helyett csupán egy határozatot vihetett haza tizenöt diák, amelyből az derült ki, vizsgaeredményeiket megsemmisítették - számolt be az esetről az Index. A különböző típusú iskolákból 1-2 év után a Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatára érkező diákok korábban különböző évfolyamokon tanulták a kémia, biológia, fizika és földrajz tantárgyakat. Ezekről már csak utólag - az érettségi után - jelezte a vizsgabizottság: még az érettségi előtt különbözeti vizsgákat kellett volna tenniük - írják.

A gimnázium pecsétjével és az igazgató aláírásával ellátott határozat a köznevelési törvényre hivatkozik, amely szerint az érettségi feltétele, hogy a kerettantervben meghatározott tantárgyakból elegendő számú év végi osztályzata kell legyen a diákoknak. Ha ez nincs meg, különbözeti vizsgát kell tenniük, amely megléte után jelentkezhettek volna csak az érettségi vizsgára. Az érintett diákok ezek nélkül tettek sikeres vizsgát, amely előtt egyébként azt mondták nekik, nem kell különbözeti vizsgát tenniük kémiából vagy biológiából, amennyiben nem akarnak ezekből a tantárgyakból érettségizni. Sőt, a tizenkettedik osztályt elvégezve, a bizonyítványukban szerepel az „érettségit tehet” megjegyzés, most mégis a különbözeti vizsga hiányára hivatkozva semmisítik meg az eredményeket.

Kiszivárogtak a kisérettségi tételei Szerbiában, elhalasztották a vizsgát matematikából

Elhalasztották az úgynevezett kisérettségit matematikából Szerbiában, mert az oktatási minisztérium közlése szerint kiszivárogtak a tesztek.

Hozzáteszik, a diákok egyáltalán nem értik, miért nem a sikeres érettségi előtt derült ki, hogy valami probléma van a tanulmányi előmenetelükkel, és ha már egyszer leérettségiztek, hogyan lehet utólag érvénytelenné nyilvánítani a sikeres vizsgákat. Azt írják, az egyik érettségiző például egy hazai és egy ausztriai munkát bukott el amiatt, hogy – habár sikeresen leérettségizett idén –, nem kapta meg a bizonyítványát, sőt, úgy néz ki, hogy az egyetemi felvételijét is elbukja.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.