szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a 2019/2020-as tanév tankönyvjegyzékét, 2020-21-es tanévtől pedig minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben - mondta az oktatási államtitkár.

Itt találjátok a listát, amelyen összesen 2754 kiadvány szerepel. Itt pedig kiadóra, címre és szerzőre szűkítve is kereshettek a listában.

A 2754 könyvből összesen 2042 közismereti tankönyv, 536 szakképzésben használható kiadvány és 176 olyan tankönyv, amelyet a hitoktatásban használhatnak a pedagógusok.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke arról beszélt, hogy a tankönyvjegyzékben idén egyetlen területen volt változás: a jegyzék lezárásának időpontja február 15-ére került át. Ez alól a sajátos nevelési igényű tanulók kiadványai és a nemzetiségi tankönyvek jelentenek kivételt, ott június a határidő - jelezte.

Az OH elnöke visszautasította, hogy a kínálat nagymértékben szűkült volna. Elmondta: csaknem 3000 cím szerepel a jegyzéken, és ezek mintegy fele nem állami kiadású.

Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) reagált a kialakult helyzetre: "Sajnálattal tapasztaljuk a valós tények ilyen mértékű ferdítését (használhattunk volna ennél erősebb kifejezést is)."

Szerintük a tények ugyanis mást mutatnak: Az előző tanévi 3350 cím helyett idén pontosan 2754 cím szerepel a jegyzéken, melyből csak 840 a magánkiadós kiadvány (azaz mindösszesen 30,5%)! Az idei tanévben még 993 magánkiadós közismereti kiadványból választhattak az iskolák, a következő tanévre ez a választék a hivatalos jegyzéken 368 alapvető tankönyvre szűkült, tehát 625 magánkiadós cím került le a jegyzékről - írják.

Hozzáteszik: nehéz lenne ma olyan pedagógust (szülőt) találni, aki helyeselné azt, hogy a megrendelhető tankönyvek jegyzékén alapvető közismereti tárgyakból (a magyar nyelv és irodalomtól a matematikán át a történelemig és tovább) csak elvétve találkozunk azokkal a magánkiadós tankönyvekkel, amelyekből még az idén szívesen tanítottak kollégáink.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Itt vannak a következő tanév tankönyvei, megvan a tankönyvjegyzék

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a 2019/2020-as tanév tankönyvjegyzékét.