szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem szerencsés ilyen fiatal korban kitenni a diákokat ilyen stresszhelyzetnek – mondta a középiskolai felvételiről a köznevelési helyettes államtitkár, aki szerint ugyanakkor a túljelentkezések miatt az iskoláknak muszáj szelektálniuk.

„Sosem szerencsés ilyen fiatal korban kitenni a tanulókat ilyen stresszhelyzetnek, de kényszerhelyzetben vannak az intézmények, hiszen ha több a jelentkező, mint ahány fővel az osztályokat elindítják, akkor muszáj szelektálniuk, és ez nem történhet máshogy, mint valamilyen szakmai-tanulmányi teljesítmény alapján” – mondta a középiskolai felvételi rendszeréről Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár az Inforádiónak.

Hozzátette: jól bevált metódus, hogy legalább az írásbeli matematikából, magyarból központi rendszerben történik. „Nagyon eltérő a mezőny, és azért azt is látni kell, hogy a 9. osztályra jelentkezők esetén egészen más feladata van a szűrésnek, mint a csaknem tízezer hatosztályosba és a hatezer nyolcosztályosba jelentkező esetén. Ez a hatezer fő a saját évfolyamának jó eséllyel a krémje, és ennek megfelelően viszonylag nehéz feladatlapokat is kell készíteni. Itt nem az a cél, mint, mondjuk, az érettséginél, hogy lehetőleg mindenki hozzon száz százalékot” – fogalmazott, hozzátéve: értelmetlen lenne az a felvételi eljárás, ahol egy nagyon könnyű feladatlapot mindenki sikeresen kitölt.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a diákoknak nagyjából a negyven százaléka jár gimnáziumba, a további kapacitásbővítést „a tárca megfogta”, „de olyan mértékű visszafejlesztés vagy kapacitáscsökkentés, amely direkt és tudatosan nehezítette volna a gimnáziumba való bekerülést, nem történt az elmúlt években”.

"A stressz gátolja a logikus gondolkodást, ez egy ördögi kör" - ilyen volt a középiskolai felvételi

Ez „egy gyorsasági verseny", a hatodikosok idei feladatsorát például még egy igen jó képességű diák sem tudta megoldani negyvenöt perc alatt - mondja a szombati középiskolai felvételiről a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Feszített tempóban kellett dolgozniuk azoknak az általános iskolásoknak is, akik matematikából szerettek volna jó eredményt elérni, a nyolcadikosoknak majdnem negyven kérdésre kellett válaszolniuk, ráadásul három - több időt igénylő - szöveges feladatot is kaptak.