szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szó sincs béremelésről, január 1-től csak azoknak a pedagógusoknak a bére emelkedik, akik életkoruk vagy minősítésük miatt magasabb kategóriába vagy fokozatba kerülnek, illetve azoknak, akiknek a bérét a garantált bérminimum szintjére kell felhozni – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

2019. január 1-től csak azoknak a pedagógusoknak a fizetése emelkedik, akiknek

- a bérét a garantált bérminimum szintjére kell felhozni, mert a pedagógus-bértábla szerint még ennél is kevesebbet keresnének
- akiket a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint háromévenként magasabb kategóriába kell sorolni;
- akik minősítésüket követően magasabb besorolási fokozatba lépnek

emelte ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, reagálva Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának január eleji nyilatkozatára. Az államtitkár a TV2-nek azt mondta, idén a pedagógusoknál is várható 13 százalékos béremelés.

„Ezeket a jogszabályi kötelezettségeket a PDSZ véleménye szerint nem lehet béremelésként beállítani, különösen annak ismeretében, hogy a pedagógus-illetmények számításának alapja még mindig a 2014. évi minimálbér” – teszi hozzá a PDSZ.

100-250 ezer forinttal lehetne magasabb a tanárok fizetése, ha egy szabályon változtatnának

Bruttó 100-250 ezer forint közötti összeggel lehetne magasabb a pedagógusok fizetése, ha a bértábla alapja a vetítési alap még mindig a minimálbér lenne - derül ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének számításaiból.

Több tízezer forinttal lehetne magasabb a tanárok fizetése: ezért csalódnak nagyot minden januárban

„6 éves, egyetemi képzést követően a kezdő tanári fizetés" és „szakmunkás minimálbér". Mi a különbség a kettő között? Semmi - ez a mém kezdett terjedni 2018 utolsó napjaiban, a 2019-es minimálbérről és garantált bérminimumról szóló megállapodás megszületése után a tanári Facebook-csoportokban.