szerző:
Eduline

Új tantárgy kerülne az általános iskolai és gimnáziumi órarendbe Nagy-Britanniában: sokak szerint hasznos lenne, ha minden diák elsajátítaná az alapvető pénzügyi ismereteket.

Eddig 75 ezren írták alá azt a petíciót, amellyel a pénzügyi ismeretek tantárgy bevezetéséért kampányolnak Nagy-Britanniában. Az akció elindítója, Martin Lewis pénzügyi szakember összesen 100 ezer aláírásra számít – adta hírül a Daily Mail.

Sokak szerint komoly hiányosság, hogy a pénzről és a befektetésekről egyáltalán nem tanulnak a gyerekek az iskolában, miközben számos olyan ismeretet kénytelenek elsajátítani, amire később aligha lesz szükségük.

Nem árt, ha a diákok hamar megtanulnak bánni a pénzzel - mondják a szakemberek
©

A diákoknak már most mobiltelefonjuk és bankkártyájuk van, interneten utalnak pénzt és online vásárolnak, mindeközben számos veszély leselkedik rájuk – állítják szakemberek. Ha tisztában vannak az alapvető pénzügyi ismeretekkel, kisebb az esélye, hogy csalók áldozataivá válnak. Az egyetemisták és főiskolások többsége ráadásul nem tud megbirkózni a diákhitel terhével – a középiskolákban ezért erre is felkészítenék a diákokat.

„Az érettségizők fele hármast vagy annál rosszabb jegyet kap matematikából, mert nem szívesen fektetnek energiát olyasmibe, aminek látszólag nem sok hasznát veszik az életben. A pénzügyi ismeretekről talán könnyebben elhiszik, hogy hasznos tantárgy, így szívesebben is tanulják majd” – érvelt Martin Lewis, a kampány elindítója.

Ha összegyűlik a százezer aláírás, az akció szervezői a kormánnyal tárgyalnának majd a pénzügyi ismeretek nevű tantárgy bevezetéséről. Az e-petíciót egyébként már több parlamenti képviselő is aláírta.

eduline