szerző:
Eduline

A brit általános iskolák negyedében, körülbelül ezer intézményben egyetlen férfi sem tanít - derül ki egy friss felmérésből.

A szakemberek szerint aggodalomra adhat okot, hogy több tízezer brit diák egyáltalán nem találkozik férfitanárokkal az iskolában. A statisztikák azt mutatják, hogy tavaly márciusban 26 ezer férfi dolgozott a brit általános iskolákban, szemben a 185 ezer női tanárral – számolt be a Daily Mail.

Michael Gove brit oktatási miniszter ezért több beszédében arra biztatta a férfiakat, hogy általános iskolai pedagógusként helyezkedjenek el. „Több férfitanárra van szükség, hiszen sok gyerek előtt otthon sincs megfelelő példa, ezért az iskolában kell megfelelő férfimintát adni a diákoknak” – mondta.

Itthon sem jó a női-férfi arány az iskolákban. Nagy-Britanniában még rosszabb a helyzet
©

A statisztikák szerint a középiskolákban valamivel jobb a helyzet: csupán hat olyan intézmény van, ahol egyetlen férfi sem dolgozik. Az óvodák vezetői is keményen küzdenek azért, hogy férfi személyzetet toborozzanak. Az állami óvodákban mindössze 48 férfi dolgozott fél évvel ezelőtt, és közülük csupán hárman voltak 25 év alattiak.

„A nők közül továbbra is kevés vezető tanár és intézményigazgató kerül ki” – mondta Alan Meyrick, a kutatást végző általános oktatási tanács vezérigazgatója. „A korábbi statisztikák szintén azt mutatják, hogy az általános iskolákban és óvodákban dolgozó férfiak egyharmada vezető beosztásban van, míg a nőknek csupán 16 százaléka végzi a munkáját magasabb pozícióban” – tette hozzá. Mennyivel nehezebben találnak állást a diplomás nők, mint a férfiak? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline