szerző:
Eduline

Mintegy ezer lengyel diák, szülő és tanár tüntetett pénteken Vilniusban az ellen, hogy a litvániai lengyel iskolákban megnöveljék a litván nyelv óraszámát.

A legnagyobb litvániai nemzeti kisebbség azt is ellenzi, hogy több tantárgyat, például a litván történelmet litvánul tanulják. Attól tartanak, hogy rossz jegyeket fognak kapni, mert nem ismerik eléggé a litván nyelvet, és azt szeretnék, ha a tervek szerint 2013-ban életbe lépő változásokat hosszabb idő alatt vezetnék be - mondta egy tüntető diák.

Michal Mackevic, a litván parlament lengyel képviselője szerint Vilnius figyelmen kívül hagyta a halasztásra vonatkozó kérést annak ellenére, hogy 60 ezer támogató aláírást gyűjtöttek hozzá. A varsói kormány kilátásba helyezte, hogy kormányszinten felveti a kérdést Vilniusnak. A litvániai lengyel diákok tiltakozásáról bővebben itt olvashatsz.

A litván kormány álláspontja szerint a változások segítik a nemzeti kisebbséghez tartozók integrálódását a többségi társadalomba. A hárommilliós Litvánia lakosságának mintegy 7 százaléka lengyel, az országban 80 lengyel tannyelvű iskola működik.

MTI