szerző:
Eduline

Huszonkettőről huszonnyolc órára emelné a pedagógusok kötelező óraszámát a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium. 2010 szeptemberében Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár még óraszámcsökkentést ígért a tanároknak.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint körülbelül 40-45 ezer tanár állás kerülne veszélybe a kötelező óraszám emelése miatt. Az mr1-Kossuth Rádiónak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint is több ezren, sőt akár tízezren is elveszthetik munkájukat a Nemzetgazdasági Minisztérium terve miatt, ezért az érdekképviseleti szervezet sürgős egyeztetést kért Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól.

Az új közoktatási törvény tervezetének legújabb változatában az szerepel, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem ért egyet a kötelező óraszám emelésével, véleményük szerint "a 170 ezres pedagógustársadalom a kormánytól óraszámcsökkenést vár". Ha a pedagógus-életpályamodell bevezetése legalább fokozatosan megindul, azzal szoros párhuzamban minimális, körülbelül 10 százalékos emelést látnak lehetségesnek. A tervezet fontos pontjairól bővebben itt olvashatsz.

eduline