szerző:
Eduline

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szolidaritását fejezte ki pénteki közleményében azokkal a pécsi közalkalmazottakkal, akiknek megszüntették cafetéria juttatását.

Mendrey László, a szervezet elnöke közleményében azt írta, a fenntartó egy tollvonással vonta meg a közalkalmazottaknak eddig biztosított cafetéria juttatást egy egyéni képviselői indítvány elfogadásával, így kerülve ki az érdekegyeztetés fórumait.
   
"A fiskális önkény nem kíméli a köz alkalmazottainak adható juttatásokat (...) Ugyanakkor a jog biztosította diszkriminációval élve azonos elemeket eltérően kezel, a köz tisztviselőinél törvény által előírva biztosítottan, a közalkalmazottaknál pedig adhatóan" - fogalmazott az érdekvédő, hozzátéve: ami adható, az nincs, a hivatkozás pedig egyszerű, hiányzik a fedezet.
   
A pécsi közgyűlés március 10-én fogadta el a város költségvetését. Trombitás Károly fideszes képviselő az utolsó pillanatban benyújtott, majd elfogadott módosító indítványa értelmében a baranyai megyeszékhelyen megszüntetik a közalkalmazottak béren kívüli juttatását. Ezt némileg ellensúlyozva a havi bruttó 100 ezer forintnál kevesebbet keresők bérét legfeljebb havi bruttó 8 500 forinttal emelik január elsejéig visszamenőleg, ez év november 30-ig. Az indoklás szerint ezzel a lépéssel összesen mintegy 300 millió forintot spórol a város.
   
Nagy Erzsébet, a helyi PDSZ elnöke másnap azt mondta, hogy közmeghallgatást kezdeményeztek, de már szervezik az utcai demonstrációt is a pécsi pedagógusok, s ha mindezek nem vezetnek eredményre, a sztrájkot sem zárta ki az érdekvédő.

MTI