szerző:
Eduline

Egy év alatt majdnem tizenegymillió forintot fizetett iskolatársának a balatonlellei tanuló, a pénzt a családi kasszából emelte el.

Zsarolás: már az iskolákban is előfordul
Egy tizenöt éves diák zsarolta őt azzal, hogy feljelenti a rendőrségen, mert megkarcolta a motorját – először másfél millió forintot kért a javíttatásért, később újabb ürüggyel csalt ki pénzt az általános iskolástól, írja a sonline.hu.

A szülőknek feltűnt, hogy több millió forint hiányzik a családi kasszából, de azt hitték, hogy egy besurranó tolvaj lopta el a pénzt. A tizennégy éves diák édesanyja csak 2010 áprilisában jött rá, mit történt: akkor vallotta be neki a fiú, hogy az egyik iskolatársa folyamatosan zsarolja. A család azonnal a rendőrséghez fordult, a jelenleg 17 éves sértett a bíróságnak azt mondta, az iskolatársa folyamatosan zaklatta, a végén már azzal fenyegette, hogy megöli. "Nagyon féltem tőle, egyszer megütött, valamint a pesti kidobó haverjaival fenyegetett" - mondta.

Uzsora és zsarolás az iskolában - egyre gyakrabban fordul elő

A Hajdú-Bihar megyei Földesen is hasonló ügyben nyomoz a rendőrség: ott négy diák összesen hatszázezer forintot zsarolt ki egy iskolatárstól 2010 júniusa és novembere között. November közepén az egyik szülő tett feljelentést a rendőrségen: azt állította, hogy tizenegy éves fiát  többször életveszélyesen megfenyegették iskolatársai, akik azt követelték, hogy adjon nekik pénzt, a témáról bővebben itt olvashatsz.

Januárban egy 15 éves, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diákról derült ki, hogy rendszeresen fenyegeti, zsarolja és zaklatja 13 éves osztálytársát az iskolában: a hatodikos tanuló több héten keresztül fenyegetőzött, január elején pedig meg is verte a lányt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a rendőrség szerint a bántalmazás módja miatt akár súlyosabb következménye is lehetett volna a történteknek. A szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeren egy 16 éves fiú kényszerítette arra osztálytársait, hogy adják neki cipőjüket és zsebpénzüket: egyikőjüket többször megverte, hogy pénzhez jusson. A csengeri iskolai zsarolóról bővebben itt olvashatsz.

"A terror házává vált az iskola"

„A terror házává vált az iskola, néhány problémás diák folyamatosan fenyegeti és zsarolja a többieket. Van, akitől pénzt követelnek, másoktól elveszik az értéktárgyaikat. Gyakran provokálnak verekedést, sőt az is előfordult, hogy más osztályok termébe óra közben bementek, és megzavarták a tanítást” – csak egy az oktatási jogok biztosához eljuttatott panaszok közül. Aáry-Tamás Lajos novemberben bemutatott kutatásának eredményei szerint minden tizedik diák keveredett már iskolai verekedésbe, a tanulók negyede rángatta vagy lökdöste már valamelyik osztálytársát, ötödük pedig olykor-olykor meg is rugdosta a többieket. Az iskolai verekedések és zsarolások számáról, valamint a tanárok bántalmazásáról szóló összefoglalónkat itt találod.

eduline