szerző:
Eduline

A mélyen vallásos családfőnek nem engedték, hogy az öt iskoláskorú gyereke magántanuló legyen - írja mai számában a New York Times.

Németország jelenleg az egyetlen olyan EU-s tagország, ahol kizárólag egészségügyi okokra hivatkozva lehet magántanulói státuszba helyezni iskoláskorú gyereket. Az állam abba már nem szólhat bele, hogy ennek milyen iskolának kell lennie, lehet magán vagy állami, vallásos vagy világi, lényeg hogy a tanrendje hivatalosan elfogadott legyen.

A mélyen vallásos Remoike házaspár azonban csupán arra hivatkozott kérelmüknél, hogy szeretnék, ha a gyerekek „más környezetben tanulnának”. Az illetékes német hivatalban ezt elutasították, mint később az oktatási minisztérium szóvivője elmondta: a szabályozás hátterében a társadalmi beilleszkedés, illetve a különböző hátterű diákok integrálásának elősegítése áll.

A család 2008-ban hagyta ott Németországot és idén januárban 26-án megkapták a politikai menedékjogot. A memphisi bíróság szerint ugyanis valós a család azon félelme, hogy hazatérésük esetén Németországban felelősségre vonhatják őket a vallásos meggyőződésük miatt.


eduline