szerző:
Edupress

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) természettudományi területre specializálódó kutatóközpontja, a Science Building alapkövét szeptember 1-jén tették le az egyetemen. A 2011-ig felépülő, hétmilliárd forintos támogatást élvező intézmény munkatársai, az egyetemi hallgatók, valamint a XXI. század tudósai a fenntartható emberi élet kutatását tűzik zászlajukra a biotudomány, a környezettudomány és az információtechnológia területén - a központ segítségével.

A pécsi egyetem hosszú történelme során soha nem rendelkezett akkora, egyléptékű fejlesztésre fordítható összeggel, mint amelyet most az Új Magyarország fejlesztési tervpályázat során elnyertek. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatásával ugyanis hétmilliárd forint áll a Pécsi Tudományegyetem rendelkezésére, hogy évtizedes hiányt pótolva, ugyanakkor a Dél-Dunántúl akceptálható igényét kielégítve, egy minden tekintetben korszerű, a XXI. század kutatásait szolgáló, minőségi kutatóközpontot hozzon létre - közölte Czibók Balázs, a Science Building projektvezetője.

Gábriel Róbert, a PTE rektora szerint a leendő épület a Pécsről régóta hiányzó természettudományi és műszaki tudományok területén működő akadémiai kutatóintézetet pótolja. A Science Building három tématerületben koncentrálja majd a kutatási irányokat és a hozzájuk kapcsolódó oktatást: Biotudományi, Környezettudományi és Információtechnológiai Központból áll majd - mondta el a rektor az alapkőletételnél. 

A 7 milliárd forintos beruházás mellett 700 milliót egy innovációs kutatói team dolgozói béreire és kutatáshoz kapcsolódó dologi kiadásaira lehet majd fordítani.Az alapkőletétel után Finta József akadémikus tartott előadást a Science Building épületéről a PTE dr. Romhányi György Aulájában, melyben felhívta a figyelmet arra, hogy a 7800 négyzetméter alapterületű kutatóközpont, mely Bachman Zoltán Kossuth-díjas építész és tervező csoportja tervei szerint készül, nem csak energetikai szempontból lesz egyedülálló, hanem Magyarországon nem megszokott, szoborszerű szépsége miatt is. 

A pécsi Science Building a tervek szerint 2011 közepén kezdi meg működését. A Science Building projekt egyik kiemelkedően fontos célja, hogy lehetővé tegye az egyetem nagy nemzetközi pályázatokon való részvételét is. Az intézmény létrehozásának természetesen nem titkolt gazdasági céljai is vannak rövid és hosszabb távon, melyet a szabadalmak által kívánnak megvalósítani. Az egyetem informatikai háttérének fejlesztésére 500 millió forintot fordítanak az intézményben, mely magában foglalja az egyetemen belül a gerinchálózat, a vezeték nélküli hálózat kiépítését, a szerverpark fejlesztését, bővítését - mondta el Czibók Balázs.

"Az épület kialakítására körülbelül három és fél milliárdot költünk, a fennmaradó három milliárdból a kutatásfejlesztési eszközöket, a mobil eszközöket és a projekt egyéb járulékos költségeit fedezzük. A kutatóközpontban 200 munkahelyet hozunk létre, többek között az a negyven új kutató dolgozik majd itt, akik a most induló Innovatív Kutatói Team tagjai, továbbá a PTE jelenlegi vezető oktatói, és természetesen az új generáció pályakezdői is" - közölte a projektvezető. A külföldi szakemberek közül elsősorban az idáig külföldön kutató magyar származású szakemberekre számítanak.

edupress