szerző:
Eduline

Ma várhatóan a délutáni órákban hirdetik ki a pótfelvételi ponthatárait, így azok a diákok is megtudják, hogy felvették-e őket valamilyen szeptemberben induló képzésre, akik eddig még nem kerültek be sehová.

A pótfelvételi során az a jelentkező nyerhet besorolást, illetve felvételt, akinek a felvételi összpontszáma eléri vagy meghaladja a megjelölt képzésben július 23-án megállapított költségtérítéses ponthatárt, és a választott intézmény is rendelkezik a felvételéhez szükséges kapacitással.

Amennyiben az adott szakon eddig nem indult (költségtérítéses) képzés, a ponthatár akkor sem lehet kisebb a jogszabályi minimumnál. Ez alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben 160 pont, felsőfokú szakképzésben 140 pont. 

Mesterképzésben az intézmények saját hatáskörben döntenek a jelentkezők felvételéről, így a minimum pontszámról is. Azokon a szakokon, amelyeket már a 2009. évi általános eljárásban is meghirdettek, ott sem lehet a pótfelvételi ponthatár alacsonyabb a július 23-án meghatározott pontszámnál.
Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, a tavalyi 96 ezerrel szemben. Közülük első körben mintegy 94 ezren kerültek be az intézményekbe, ezen belül államilag finanszírozott képzésre 66 ezren. 

Az Educatio Kft. és az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) közös felmérése szerint tíz középiskolásból kilenc jövőre újrafelvételizik, ha idén nem vették fel. A kutatás szerint egyik egyetemre vagy főiskolára sem vették fel a felvételizők 26 százalékát, ez az arány tavaly csak 17 százalék volt. Ennek az a magyarázata, hogy 2009-ben megnövekedett a jelentkezői létszám, és a jobb érettségi eredmények miatt is a legtöbb szakon nagyobb volt a verseny, mint tavaly.


mti