szerző:
Edupress

A Varsói Műszaki Egyetem csapata öngerjesztő kombinált hő- és áramfejlesztő rendszerével nyerte meg a GE Energy Ecomagination Challenge "Hogyan teheted zöldebbé az egyetemedet" versenyét. Az augusztus 13-i díjkiosztón második helyezett lett a francia és harmadik a brit csapat. A Magyarországot képviselő két egyetem, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Szent István Egyetem (SZIE) nem jutott be a döntőbe.

©
A 2005 óta évente megrendezett GE Energy Ecomagination Challenge-hez Európa tavaly novemberben csatlakozott első alkalommal a "Hogyan teheted zöldebbé egyetemedet" téma jegyében. A versenyre az egyetemek jelenlegi, illetve már végzett hallgatói jelentkezhettek. 

Eredetileg tizennyolc országból száz csapat regisztrált a versenyre, végül azonban csak 32 adta be a tervezetét. Ebben a 32 csapatban két magyar egyetem is szerepelt: a BME és a SZIE ötlete a napenergia vízmelegítésre, fűtésre és világításra való felhasználása volt. Az első szűrőn a BME jutott túl még további tíz egyetemmel együtt, a második szakaszra négy egyetem maradt, a döntőn pedig már csak a francia INSA Lyon, a brit Loughborough University és a lengyel Varsói Műszaki Egyetem vehetett részt.

A verseny célja az innovatív gondolkodás népszerűsítése, valamint az egyetemi hallgatók felkészítése a szakmai életre. Az elbírálás szempontjai között szerepelt a tervezet környezetre gyakorolt pozitív hatása, ötletessége, költségvetése, valamint haszonhozó képessége. A verseny szervezői szerint az a fő probléma manapság az egyetemi oktatással, hogy túlzottan elmélet-központú és nem készíti fel eléggé a hallgatókat az őket váró szakmai kihívásokra. A verseny ezért pont a gyakorlati tudás alkalmazását szorgalmazta és várta el a versenyzőktől. 

"Sok versenyző csapat azért is esett ki, mert nem vették figyelembe az üzleti oldalát a találmányuknak, és csak elméleti síkon gondolkoztak" - mondta Patrick Fosse, a GE toborzási vezetője. A gyakorlatias gondolkodást segítette az is, hogy a feladat a kampuszra fókuszált, így a hallgatóknak "volt kapcsolatuk azzal a területtel, amit fejleszteni kívántak, és volt rálátásuk annak működésére, energiafelhasználására, igényeire" - mondta el Rod Christie, a GE Energy Közép- és Kelet-Európáért, Oroszországért és a FÁK-ért felelős vezérigazgatója. Patrick Fosse hozzátette, hogy ez a verseny nemcsak a tudományos elmélyülést szolgálta, hanem olyan képességek birtokába is juttatta a résztvevőket (időbeosztás, üzleti szempontok figyelembevétele, a tervezet prezentálása és az ötlet "eladása"), amit nem feltétlenül tanulnak meg az egyetem falai között. "Ha egy frissen végzett hallgatónak ilyen versenyek szerepelnek az önéletrajzában, az máris felkelti a munkáltató érdeklődését, hiszen látja, hogy a jelentkező az elhivatottságon túl alkalmazni is képes a megszerzett tudást" - mondta Somogyi Balázs, a GE Energy igazgatója.

A verseny első helyezettje 25 ezer eurót nyert, amely összeget az egyetemmel közösen a projekt megvalósítására kell felhasználniuk. Továbbá minden helyezett kapott egy utazási vouchert, amelyet Európán belüli utazgatásra használhatnak fel és egy három napos bérletet a Sziget fesztiválra. 

edupress