szerző:
Edupress

Szakmai munkacsoportot hoztak létre a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei augusztus 6-án, ahol a felsőoktatási intézményekben való politizálás lehetőségeit kívánják megtárgyalni, álláspontjukkal pedig szeptember végén keresik fel a Magyar Rektori Konferenciát. A csoport felállítását Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségének (IKSZ) elnöke kezdeményezte, aki egy héttel korábban kijelentette: vissza kell hozni a politikai életet a 20 éve politikamentessé tett egyetemekre, főiskolákra.

A csütörtöki egyeztetésen Rétvári Bence képviselte a meghívó IKSZ-t, Ágh Péter elnök a Fidelitast, Oroszvári Péter ügyvezető-elnökhelyettes a Societast, Szabadai Viktor elnök pedig az SZDSZ - Új Generációt. 

Rétvári Bence a múlt héten pénteken tartott sajtótájékoztatón a demokratikus jövő zálogának nevezte a fiatalok politikai tájékoztatását, melyre vonatkozóan már ajánlást is tett: elképzelései szerint a parlamenti pártok egyenlő számban külön-külön, vagy viták alkalmából kaphatnának helyet a felsőoktatási intézményekben. Ezt követően kezdett egyeztetésekbe a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteivel, melyre az indokot a nemrég nyilvánosságra hozott Ifjúság 2008 nevet viselő jelentés adatai szolgáltatták a számára: a megkérdezett nyolcezer, 18 és 29 év közötti fiatal csupán 34 százaléka venne biztosan részt egy most esedékes parlamenti választáson, 16 százalékuk pedig határozottan elutasítja ezt a lehetőséget, miközben 72 százalékuk vallja magát tudatos állampolgárnak. 

"A pártok komoly gondokkal küzdhetnek, hogy megszerezzék maguknak a hallgatókat, akik nem azért nem mutatnak aktivitást, mert nem érdekli őket a politika, hanem mert éppen, hogy tisztában vannak a politika helyzetével" - válaszolta az Edupress kérdésére Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke. Szerinte "nem véletlenül tiltották ki 20 éve a politikát a felsőoktatásból. A felsőoktatásba tanulni járnak a hallgatók, nem politizálni" - mondta Miskolczi. 

A törvény azonban csupán azt tiltja meg, hogy egy pártot felsőoktatási intézmény székhelyére jelentsenek be - mondta el a Népszabadság Online kérdésére Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, majd hozzátette: "annak rendjét viszont, hogy az egyetemeken hogyan jelenhetnek meg a pártok, például a választási kampány során, az intézmények belső szabályzatában kell kialakítani." 

A politika egyetemi jelenlétére nevezhető meg példaként a Budapesti Corvinus Egyetem, ahol a Tárcatükör nevet viselő sorozaton belül a választásokat követően egy-egy miniszter, illetve egy ellenzéki szakpolitikus jelenik meg, de az intézmény nyújtott helyszínt az 1998-as Horn-Orbán, illetve a 2002-es Orbán-Medgyessy miniszterelnöki vitának is. 

"A hallgatóknak mindig is megvolt a lehetőségük a politizálásra - oktatás után oda mennek, ahova akarnak. Nézzük csak meg, mi folyik az utcán. Ez folyjék az egyetemeken, főiskolákon belül is?" - teszi föl a kérdést Miskolczi.

edupress