szerző:
Eduline

Kilenc zágrábi egyetemi tanárt ítéltek el korrupció miatt, miután kiderült, hogy pénzt fogadtak el diákoktól, hogy átengedjék őket a vizsgákon.

University of Zagreb

Az ügynek összesen 32 vádlottja volt. A horvát média arról ír csütörtökön, hogy a zágrábi megyei bíróság hat hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta nem jogerősen a zágrábi egyetem közlekedésmérnöki karának kilenc tanárát, illetve négy embert, akik közvetítettek közöttük és az egyetemi hallgatók között. A tanárokat öt évre eltiltották az oktatástól, s emellett vissza kell fizetniük a csúszópénzt is. Az ítélet szerint tanárok 200 eurótól 700 euróig kértek a diákoktól egy-egy sikeres vizsgáért.

Emellett 17 vádlott - közvetítők, diákok és szüleik - ellen felfüggesztett ítéleteket hozott a bíróság, némelyiküket pénzbüntetéssel sújtott, két embert pedig fölmentett a vádak alól. 

Az elítélt tanárok közül négyen doktori fokozattal rendelkeznek. Egyikük a közlekedésmérnöki kar egykori dékánhelyettese, Drazen Badanjak, akit egyszer már nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítéltek. Ő azzal védekezett, hogy semmi köze a mostani korrupciós ügyhöz, és a botrány "járulékos áldozataként" került a vádlottak padjára. 
  
Az Index horvátországi hírportál azt írja, hogy a közlekedési karon tovább folyik a hatósági fellépés a korrupció ellen: az ügyészség további 33 ember ügyében tett vádemelési indítványt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt.


mti