szerző:
Edupress

Harmadik alkalommal adta át a Dreher Sörgyárak Zrt. a "Jövő fiatal vállalkozója" pályázat díjait. Az első helyezésért járó elismerést egy különleges fogtechnikai szoftver alkotója kapta, a második helyen egy innovatív megoldásokkal foglalkozó vállalkozás végzett, a harmadik helyezést pedig egy tetőkertek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó vállalkozás megálmodója érdemelte ki. A vállalat összesen hatmillió forinttal és félévre szóló ingyenes szakmai tanácsadással járul hozzá a vállalkozási tervek megvalósításához.

A vállalat 2008 októberében immár harmadik alkalommal hirdette meg a "Jövő fiatal vállalkozója 2008" pályázatot, melynek segítségével a felsőoktatásban tanulók vállalkozási készségeit, ismereteit kívánja fejleszteni. Az idei pályázat újdonsága az volt, hogy ezúttal minden magyarországi felsőoktatási intézményben tanuló hallgató jelentkezhetett. A pályázat első három helyezettje összesen hatmillió forint értékű díjazásban, valamint féléves szakmai tanácsadásban részesül, mely jogi, adóügyi és könyvviteli segítségnyújtást is jelent.

A szakmai zsűri döntése alapján legjobbnak tartott tíz pályázó angol nyelven mutatta be vállalkozását és győzhette meg a zsűri tagjait vállalkozása egyediségéről, megvalósíthatóságáról és saját rátermettségéről. A több mint száz beérkezett pályamunka közül a szakmai zsűri végül három tehetséges fiatalnak ítélte oda a pályázat díjait.<br>Az idei pályázat fődíját a 3,6 millió forint értékű tőketámogatással Deák Róbert nyerte el, aki egy különleges fogtechnikai szoftverre és egy hozzá kapcsolódó eszközre építi föl vállalkozását. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának ötlete alapján a komplett rendszer egy optikai szkennerből, egy 3D-modellezésre alkalmas szoftverből és egy maróegységből áll. A szkenner használatának lényege, hogy nem szükséges a fogakat egyenként digitalizálni, a kész munka egyszerre szkennelhető. "A szoftver és a használatát lehetővé tevő optikai szkenner megalkotásával az volt a célom, hogy a fogtechnikában több olyan lépést ki lehessen vele váltani, amit eddig kizárólag kézzel  lehetett elvégezni. Bízom abban, hogy találmányomnak köszönhetően a fogászati munka mintázási fázisa órákról percekre rövidül, és a legmagasabb minőségben valósulhat meg" - nyilatkozta Deák Róbert, a pályázat nyertese.

A pályázat második helyezettje Tógyer Károly, aki 1,2 millió forint értékű támogatást és hathónapos tanácsadást kapott vállalkozásának beindításához. A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója innovatív megoldásokkal foglalkozó vállalkozásával nyerte el a zsűri tetszését. "A vállalkozás alapvető ötletét olyan termékek hiánya motiválta, melyek teljes egészében hiányoznak a hazai piacról, és melyekre a mindennapi élet során számtalanszor szükségünk lehet. Ilyen például az a műanyag zárófedél, amely evőeszközöket is tartalmaz, és joghurtok, valamint hidegkonyhai készítmények biztonságos lezárására alkalmas" - nyilatkozta Tógyér Károly. A vállalkozás profilját nem egyetlen termék gyártására és forgalmazására szeretné leszűkíteni, mivel a termékek teljesen eltérő megvalósulási fázisból keletkeznek, teljesen eltérő igényeket és fogyasztói rétegeket hivatottak kielégíteni.

A pályázat harmadik díját, és ezzel a szintén 1,2 millió forint értékű támogatást és hathónapos tanácsadást Szűcs Renátának, a Miskolci Egyetem hallgatójának ítélte oda a szakmai zsűri, aki egy tetőkertek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó vállalkozást álmodott meg. "A szolgáltatás segítségével egy élhetőbb, gazdaságosabb és szebb környezetet alakíthat ki az ügyfél maga körül, továbbá lehetővé válik az eddig kihasználatlan területek bevonása az élettérbe" - mondta Szűcs Renáta.  A vállalkozás másodlagos tevékenységi körrel is rendelkezik, méghozzá mérnöki tervezéssel, angol műszaki szakfordítással, illetve épületek energia-felmérésével foglalkozik.

A szakmai zsűri tagjai Dr. Könczöl Erzsébet, a Corvinus Egyetem adjunktusa, a zsűri elnöke, Dr. Szirmai Péter, az Életpálya Alapítvány kuratóriumának elnöke, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője, Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója, Gary Whitlie, a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Vass Kornélia, a Dreher Sörgyárak Zrt. HR és kommunikációs igazgatója.