szerző:
Eduline

A Berlitz nyelviskola neve ismerősen cseng az idegen nyelvet beszélők számára. Mégis kevéssé ismert az a tény, hogy az első Berlitz-iskolát 1896-ban nyitották meg Magyarországon. A cég háborúkat, a nagy gazdasági válságot, nyelvoktatási csoda-módszerek születését és bukását túlélve működött Budapesten, a Váci utcában, míg az ötvenes évek elején az akkori hatóságok be nem záratták. A Berlitz hazánkban a rendszerváltást követően, 1991-ben nyitotta meg kapuit újra a minőségi nyelvoktatás iránt érdeklődők számára.

A Berlitz nyelviskola hátterében egy három évszázadot átívelő múlttal rendelkező nemzetközi vállalat áll, amely a kezdetek óta eltelt 130 évben vezető pozícióra tett szert a világban, a kommunikáció-centrikus és egyénre szabott nyelvoktatás terén. Azóta 70 országban, több mint 500 fiókot működtet, 5000-nél több alkalmazottal. Évente 350 000, illetve eddig összesen 40.000.000 diák tanult világszerte a Berlitz nyelviskoláiban.

Az elmúlt 130 év során többek között Nicolas Sárközy, II. Miklós orosz cár, Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Antonio Banderas, Marlon Brando, Celine Dion, Yehudi Menuhin, Katherine Hepburn, Louis de Funes, John F. Kennedy szavazott bizalmat a Berlitznek.

A Berlitz módszer kifejlesztésében egy francia származású tanár, Nicholas Joly működött közre, aki egy álláshirdetésre jelentkezett a nyelviskolába. Mivel szinte egyáltalán nem beszélt angolul, M. D. Berlitz kérésére úgy oktatta a diákjait, hogy rámutatott az egyes tárgyakra, majd anyanyelvén nevezte meg őket, eljátszotta az igéket és számtalanszor megismételtette a kifejezéseket, mondatokat a diákjaival. Berlitz úr ekkor több hétre ágynak esett, és amikor fölgyógyult, meglepődve tapasztalta, hogy a diákok tökéletes kiejtéssel és felszabadultan csevegnek franciául. Így született meg a beszéd centrikus, egynyelvű oktatásra, anyanyelvű tanárok közreműködésére és a pozitív megerősítésre épülő Berlitz- módszer.

A Kogart Ház adott otthont a Berlitz nagyszabású születésnapi rendezvényének, amelyen az intézmény kiemelt ügyfelei, tanárai, és a média rangos képviselői vehettek részt. A vendégeket Hoór Krisztina, a Berlitz Hungary Kft területi vezetője köszöntötte: „Személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy tagja lehetek egy ilyen nagy múltú, három évszázadon át nyúló történelemmel rendelkező intézménynek.”- mondta.

Ezt követően Constant Reinders, a nyelviskola történetét bemutató monográfia szerzője tartott érdekes bemutatót a Berlitz múltjáról és jelenéről. Reinders úr maga is negyven éven át járult hozzá a Berlitz sikertörténetéhez, először tanárként, majd vezetőként, így az általa megörökített eseményeknek ő is részese volt. Reinders úr elmesélte, hogy amikor Párizsban csatlakozott a Berlitz-hez, az első tanítványa magyar volt, akitől az újszülött gyermeke egy matyó babát kapott ajándékba.

Az est sztárvendége Zsédenyi Adrienn, vagyis közismertebb nevén, Zséda volt, aki jellegzetes bársonyos hangjával nagy sikert aratott az est vendégeinek körében, akik sűrű tapssal, ovációval fejezték ki tetszésüket.

További információ: www.berlitz.hu