szerző:
Eduline

Évek óta a jogászképzés egyik legnépszerűbb osztatlan szak, több ezren jelentkeznek állami ösztöndíjas formára, de csak a jelentkezők pár százaléka szerez végül támogatott helyet.

©

Az országban összesen nyolc felsőoktatási intézmény indít nappali tagozatos jogászképzést - tavaly összesen 3986-an jelentkeztek a szakra, közülük mindössze 261-en szereztek állami ösztöndíjas helyet a tavalyi felvételin.

Nem véletlenül, hogy ezen a népszerű szakon is megállapítottak 2018-ra előzetes ponthatárokat. 

Erről a részletes listát és a ponthatárokat itt találjátok:

null

null

A jogászképzésen a 2018-as előzetes ponthatár 460, ennél csak egyetlen szakon húztak magasabb ponthatárt, a nemzetközi tanulmányok képzésen csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik legalább 465 pontot gyűjtenek.

Ebben a táblázatban megnézhetitek a két "legdrágább" és a két "legolcsóbb" jogászképzést:

A képzést indító intézmény neve Önköltség/félév
Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 300 000 forint
Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) 280 000 forint
Szent István Egyetem (SZIE) 230 000 forint
Miskolci Egyetem (ME) 225 000 forint

Az államilag támogatott jogászképzés tavalyi adatainak alapján a kormány olyan magasan húzta meg a felvételi küszöböt, hogy gyakorlatilag csak az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának volt esélye ilyen állami keretre. Itt találjátok az intézmények teljes rangsorát.

Nem kezdték el a jogi egyetemet, megszűnt az állásuk

Az elmúlt hetekben 29 végrehajtónak szűnt meg a megbízatása, ők azért vesztették el az állásukat, mert nincs jogi diplomájuk, és az egyetemre sem iratkoztak be, a távozókat új, jogvégzett szakemberekkel pótolják, az utóbbi időszak pályázatain például bírák, követeléskezelők és ügyvédek nyertek el végrehajtói posztot - írta Magyar Idők.