szerző:
MTI

Egyre többen férhetnek hozzá a diplomához, hiszen egyre kevésbé jelentenek akadályt az anyagi nehézségek például a diákhitel 2-nek köszönhetően - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

©

Az államtitkár elmondta, jelentős könnyítést jelent a diákhitel 2, hiszen kamatmentesen, egy "ingyen hitellel" finanszírozhatják tanulmányaikat a diákok. Hozzátette, 27 600  forint erejéig a munkáltató fizetheti ki a diákhitel 2-t. Ha a diák olyan képzettséget szerez, amire valóban van igény, akkor számíthat arra, hogy a munkáltató átvállalja a törlesztést.  

Elmondta azt is, a kormány 40-ről 45 évre emelte a diákhitel igénylésének korhatárát, ugyanakkor megnőtt a diákhitel 1, vagyis a szabadon felhasználható kölcsön összege havi 50 ezerről 70 ezer forintra. Rétvári Bence hozzátette, külföldi tanulmányút során a fenti összeg megduplázódik, így havonta 140 ezer forintot lehet felvenni. 

Emlékeztetett, a kormány megemelte a szociális ösztöndíjak mértékét, így a teljes keret 4,2 milliárdról 6,2 milliárd forintra nőtt.

Hányan tanultak állami ösztöndíjasként egyetemen-főiskolán az elmúlt három évben?

Csaknem 492 ezren tanultak állami ösztöndíjas formában az elmúlt három évben a magyar felsőoktatásban - írja az Oktatási Hivataltól származó adatokra hivatkozva a Magyar Hírlap csütörtökön. Több mint 307 ezren voltak az alapképzésben tanuló hallgatók. A mesterképzésben több mint 84 ezren voltak az államilag finanszírozott diákok, az osztatlan képzésnél ez a szám mintegy 60 ezer volt.