szerző:
Eduline

Elfogadják-e a szakmai nyelvvizsgát az egyetemen? Milyen bizonyítvány kell majd a felvételihez? Ha tudjátok ezeket a szabályokat, nem érhet titeket kellemetlen meglepetés.

Nyelvvizsga: hamarosan szigorodnak a feltételek az egyetemi, főiskolai felvételin
©

Alapszabályként az alapszakos diplomához egy középfokú (B2-es szintű), komplex, államilag elismert általános nyelvvizsgára van szükség. Az adott szak képzési és kimeneti követelményeiben ugyanakkor ennél szigorúbb feltételt - például általános helyett szakmai nyelvvizsgát - is meghatározhatnak. Mely vizsgák államilag elismertek, és melyeket lehet honosítani? Nyelvvizsgakisokosunkat itt találjátok.

Azt, hogy mely nyelvekből fogadják el a bizonyítványt, az adott egyetem, főiskola döntheti el, azokat azonban, amelyeket korábban érettségi vizsgaként fogadtak el, nekik is el kell. Mennyibe kerül a nyelvvizsga megszerzése?

A mesterképzéseken, illetve a felsőoktatási szakképzéseken a diploma kiadásának feltételeit a képzési és kimeneti követelményekben határozzák meg. Így tanulhattok nyelveket otthonról, teljesen ingyen: a tíz legjobb oldal.

Mentesülnek a nyelvvizsga-követelmény alól - általános nyelvvizsga esetén - azok a hallgatók, akik a képzés megkezdésekor már betöltötték a negyvenet - ez a 2016-ban záróvizsgázókra vonatkozik utoljára. Azoknak sem kell bemutatniuk a nyelvvizsgát a diplomához, akik 2013-ban vagy azelőtt záróvizsgáztak, és három év alatt nem tudták megszerezni a bizonyítványt - feltéve, ha ezt az adott felsőoktatási intézmény engedélyezi. Ők az egyetem, főiskola által szervezett külön nyelvi vizsgát tehetnek, vagy jelentkezhetnek a diplomamentő program ingyenes képzéseire.

2016-tól ugyanakkor minden mesterszakon kötelező lesz a középfokú nyelvvizsga a felvételhez, 2020-ra pedig az alap- és osztatlan szakokra is kiterjesztik a követelményt. A részleteket itt találjátok.

A legnépszerűbb nyelvvizsgatípusok

Nemzetközi nyelvvizsgát tennétek? Minden az IELTS-ről

Humán vagy reál nyelvvizsga? Minden a Debreceni Egyetem vizsgájáról

Melyik nyelvvizsgát válasszátok? Minden a TELC-ről

Szakmai nyelvvizsgát tennétek? Itt van minden a Corvinus nyelvvizsgájáról

Melyik nyelvvizsgára jelentkezzetek? Minden az Euroexamről

Nyelvvizsga kisokos: minden a BME nyelvvizsgájáról

Melyik nyelvvizsgát válasszátok? Minden az ECL vizsgáról

Milyen nyelvvizsgát érdemes választani? Minden az ELTE Origó nyelvvizsgájáról

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!