szerző:
Eduline

Milyen feladatai vannak egy autóipari vállalat stratégiai beszerzőjének? Klasszikus, „nyolcórás” irodai munkáról van szó, vagy inkább olyan munkakörről, amely azokhoz passzol igazán, akik szívesen utaznak? És vajon milyen tulajdonságokkal és ismeretekkel kell rendelkezniük azoknak a diplomásoknak, akik ilyen pozícióra pályáznak?

Autógyártás közelről: milyen feladatai van a stratégiai beszerzőnek?
©

„Valahogy úgy képzelem el, hogy a legfontosabb feladatom a gyártáshoz szükséges alkatrészek kiválasztása és megrendelése lenne, ehhez pedig kell rálátás arra, hogy milyen szabványok vannak, hogy annak megfelelő alkatrészeket, alapanyagokat válasszak, és persze fontos, hogy ne vacak helyről rendeljem meg mindezt” - mondja nevetve Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, amikor arról kérdezzük, szerinte milyen feladatai lennének egy autóipari vállalat stratégiai beszerzőjeként.

A végzős gépészmérnök szakos egyetemista - aki már több állásinterjún részt vett, és regisztrált több álláskereső oldalon - úgy látja, ehhez a munkakörhöz nemcsak műszaki, hanem üzleti vénára is szükség van, „mivel irányítani kell a beszerzést, részben irodai munkáról lehet szó, de emellett valószínűleg utazni is kell, hiszen meg kell nézni a potenciális alkatrészeket, termékeket, akár a gyártás folyamatát is”.

Munkakörök és feladatok: mi van az álláshirdetések mögött?
Több állásbörzén jártatok már, regisztráltatok a nagyobb álláskereső oldalakon, ezért nap mint nap különböző álláshirdetések landolnak az e-mailjeitek között, de - műszaki vagy gazdasági végzettségetek ellenére - nem tudjátok, pontosan milyen feladatai vannak egy stratégiai beszerzőnek, egy termeléstámogató mérnöknek, egy HR generalistának vagy éppen egy munkavédelmi mérnöknek? Új cikksorozatunkkal segítünk eligazodni az olykor-olykor kacifántos nevű pozíciók, munkakörök világában - ebben Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája lesz segítségünkre, akit arra kértünk, segítsen annak megfejtésében, milyen munkakörökre jelentkezhetnek a műszaki és gazdasági diplomások az autóiparban.

Az, hogy milyen ismeretekre van szükség, elsősorban attól függ, mi a beszerzés „tárgya” - ezt már Máté, a győri Széchenyi István Egyetem gépészmérnök szakos hallgatója mondja, hozzátéve: a minőség lehet az egyik kulcsszó ebben a pozícióban, ismerni kell kell, hogy melyik alkatrész milyen anyagból van, „ütésálló, hőálló, lángálló-e például”. A leendő gépészmérnök szerint a stratégiai beszerző legfontosabb feladata a beszerzési feladatok felügyelése, a lehető legjobb megoldások megtalálása, ami persze a vállalatnak is a lehető legjobb választás - anyagilag és minőségben is.

Mit csinál a stratégiai beszerző?

Jól tippeltek vajon az Eduline által megkérdezett egyetemisták? „A stratégiai beszerző fő feladata valóban az, hogy a gyártáshoz szükséges alkatrészeket, alapanyagok meghatározott csoportját beszerezze” - mondja Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája.

Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája

„A stratégiai beszerzők kulcspozíciót töltenek be egy vállalatnál, hiszen nélkülük nem működik az ellátási lánc, nem áll rendelkezésre a gyártáshoz szükséges anyag, alkatrész, erőforrás” - magyarázza a toborzási specialista, hozzátéve: ezek a kollégák kérik be és kezelik az árajánlatokat, nyomon köveik az árakat, szerződéseket készítenek elő, ártárgyalásokat folytatnak beszállítókkal, folyamatosan optimalizálják a beszerzői költségeket. Szakmailag mérlegelik a beszerzőktől kapott ajánlatokat, és ez alapján döntenek, hogy kit választanak a feladatra.

A beszállítókkal való kapcsolattartás, a beszállítókhoz kapcsolódó ügyek teljes körű kezelése fontos része a feladataiknak, és persze ugyanígy a jó viszony megőrzése is - hiszen amikor külső partnerrel tárgyalnak, akkor ők a cég arcai. Vagyis összetett feladatkörről van szó - nézzük a stratégiai beszerzők legfontosabb feladatait.

„Akkor lesz valaki jó erre a pozícióra, ha gépészmérnök vagy műszaki menedzser a végzettsége, minimum erős középfokú angoltudással bír, könnyen teremt kapcsolatokat, meggyőzően kommunikál és érvel, jó rendszerező és elemző készsége van, képes egyszerre több folyamatot is menedzselni” - magyarázza Ladányi Krisztina. „Az fogja igazán jól érezni magát stratégiai beszerzőként, aki szeret utazni, és nem okoz gondot neki gondot, hogy betartsa a határidőket” - válaszol arra a kérdésre, hogy ez inkább irodai vagy gyakori utazással járó munka.

Más munkakör érdekel titeket? Folytatjuk, cikksorozatunk következő részében a technológus mérnökök feladatairól olvashattok.