szerző:
Eduline

A lusta emberek agya ugyanolyan aktív, mint azoké, akik motiváltak – ez derült ki egy új kutatásból. Az eredmények az Alzheimer-kór hatékonyabb kezeléséhez is hozzájárulhat.

A University of Oxford neurológusai 40 ember hívtak egy kísérletre. A kutatók aszerint válogatták ki az alanyokat, hogy a mindennapokban mennyire érzik magukat lelkesnek, motiváltnak – írja az Origo.

Az alanyok különféle feladatokat kaptak, miközben agytevékenységüket MRI-vel mérték. A kevésbé motivált emberek persze passzolták a nehezebb, több munkát igénylő feladatokat, de közben agytevékenységük nem maradt el a melósabb feladatokba belevágókétól.

Ezeket is olvasd el

Mitől ilyen mosolygósak a japán diákok? Erre ti sem gondolnátok

8 meglepő tény, amit tuti nem tudtál Európáról

Te mit tennél egy időkapszulába? Az MIT-sek most találtak egyet

Ez lett az év szava: szó ez egyáltalán?

Egy 18 éves diák professzorokat megszégyenítve magyarázza el Einstein elméletét

A kutatók ebből arra következtettek, hogy a lustább emberek agya ugyanúgy dolgozik, mint a tettre készeké, csak nem megfelelő hatékonysággal. Számukra tehát nagyobb megerőltetésre van szükség, hogy elérjék ugyanazt a hatékonyságot.

A kutatás az Alzheimer-kórral kapcsolatos kérdésekre is választ adhat. A betegség esetében ugyanis szintén az történik, hogy bár az agy fizikailag képes lenne feladatokat megoldani, még sincs erre elegendő mentális energiája.