szerző:
Unyatyinszki György

A kisebbik kormánypárt ifjúsági szervezete szerint az egyetemeknek és főiskoláknak be kellene vezetni a biztonsági alapismeretek oktatását, terrortámadást hoznak fel példaként.

Nagyszülők emlékezhetnem még arra, mikor a "békeharc" érdekében minden hallgatónak kötelező volt ismerni egyes lőfegyverek működését, azokat szét- és összeszerelni, esetleg használni is, nőknek és férfiaknak egyaránt. Az USA-ban pedig hasonló oktatáson sajátíthatták el a kisdiákok is a "hasra, fejet le" megoldást atomtámadások esetére.

A KDNP ifjai, a Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) némileg ebbe az irányba fogalmazott meg új javaslatot:

Az IKSZ olyan szakokon tartaná fontosnak bevezetni a biztonsági alapismeretek oktatását (kötelezően választható formában), ahol a végzettek a szakmájukból fakadóan sok emberért fognak a későbbiekben felelni. Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke példaként említette a pedagógusokat, s közlekedés-, építő, gépészmérnököket, orvosokat, logisztikai szakembereket, szociális munkásokat. Azt szeretnék, ha ezek a fiatalok tisztában lennének az alapfogalmakkal, a biztonsági ismeretekkel és módszerekkel.

A féléves képzésnek két eleme lenne, egyrészt átfogó képet kapnának a magyarországi jogi és biztonsági környezetről a hallgatók, másrészt szakma specifikus ismereteket tanulnának, ahol az adott munkakörhöz kapcsolódó legfontosabb témákról lenne szó.

Nacsa Lőrinc - a napokban tapasztalható kapányhangulatra rájátszva - példaként hozta fel egy lehetséges terrortámadás eshetőségét: Németországban például tanítják azt is, ha egy terrorista elragad egy kamiont, autópályán száguldani kezd vele és nem lehet megállítani, akkor szoftveren keresztül hogyan lehet megállítani vagy minimalizálni a kárt - írja az MTI beszámolója.

Tájékoztatása szerint a javaslatról egyeztettek az illetékes minisztériummal, ahol pozitívan fogadták a kezdeményezést.

Képek: a BME-s játékpisztolyos akción röhög az internet

Több tucat mém jelent meg a közösségi oldalakon és a blogokon, miután a terrorelhárítók kiürítették a Műegyetem egyik...