szerző:
Eduline

Jóváhagyta a CEU kuratóriuma, hogy az egyetem a megkezdje a hallgatók toborzását a 2019/2020-as tanévre - Budapestre. Ugyanakkor Bécsben is megkezdik az oktatást 2019-ben.

©

"A CEU kuratóriuma annak figyelembevételével, hogy a CEU teljesítette a magyar törvények által megszabott kötelezettségeit, és hogy a magyar kormányzat továbbra is elzárkózik a felsőoktatási törvény módosítása által teremtett helyzet rendezésétől, június 23-i ülésén jóváhagyta, hogy a CEU a megszokott felvételi határidők szerint megkezdje a toborzást a 2019-20-as tanévre Budapestre" - olvasható az egyetem közleményében.

Hozzáteszik: a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó, a mai napon nyilvánosságra hozott hivatalos levél megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez New York államban, és így maradéktalanul megfelel a lex CEU követelményeinek.

"Összhangban azzal a ténnyel, hogy a CEU a múltban is működött párhuzamosan több kampuszon, az egyetem kuratóriuma idén márciusban egy bécsi kampusz létesítéséről döntött. A múlt hét végén tartott ülése pedig jóváhagyta, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen egy, a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a városba a 2019-es tanévre" - írják.

„A CEU örömmel fogadja a kuratórium világos üzenetét és kiállását az egyetem, Budapest és az akadémiai szabadság védelme mellett” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

„A magyar kormányzat több ízben is kijelentette, hogy amennyiben a CEU megfelel a törvényi előírásoknak, akkor kiszámítható feltételek mellett tovább működhet Magyarországon. Itt az ideje, hogy Magyarország a vállalásainak megfelelően cselekedjen” – tette hozzá Leon Botstein, a CEU kuratórium elnöke.

A jó döntéshez idő kell - mondta a CEU ügyéről Orbán Viktor

A Magyarországról való kivonulását fontolgatja a CEU, miután a kormány közel egy éve nem írja alá New York állammal a megállapodást. A határidő azonban a jelek szerint csak a CEU-t aggasztja/sürgeti - írja a hvg.hu. A jó döntéshez idő kell - így reagált a miniszterelnök hétfőn a parlamentben a hvg.hu kérdésre, hogy mikor hozza meg a döntést a CEU további működéséhez kellő megállapodásról.