szerző:
Eduline

A Magyarországról való kivonulását fontolgatja a CEU, miután a kormány közel egy éve nem írja alá New York állammal a megállapodást.

©

A határidő azonban a jelek szerint csak a CEU-t aggasztja/sürgeti - írja a hvg.hu.

A jó döntéshez idő kell – így reagált a miniszterelnök hétfőn a parlamentben a hvg.hu kérdésre, hogy mikor hozza meg a döntést a CEU további működéséhez kellő megállapodásról. A lap információi szerint ugyanis már a CEU New York-i kampuszáról készült a jelentés is kész, kizárólag Orbán Viktoron múlik, mikor írják a New York állammal kötendő, egyébként tavaly szeptember óta kész megállapodás-tervezetet - teszik hozzá - amelyet a tavaly áprilisban elfogadott lex-CEU szabott feltételül az egyetem működéséhez.

Az aláírás azért lenne sürgető a CEU-nak, mert ha nyár végéig nem derül ki, hogy működhetnek-e tovább, nem tudják időben elkezdeni a hallgatók toborzását a következő tanévre és a bizonytalanság miatt oktatókat is egyre nehezebb szerződtetniük.

Egyelőre nem dönt a lex CEU-ról az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság (Ab) az európai alkotmányos párbeszéd jegyében felfüggesztette eljárását a nemzeti felsőoktatási törvénnyel és a civil törvénnyel kapcsolatos ügyekben - tudatta a testület kedden közleményben. Az Európai Bizottság tavaly év végén mindkét ügyben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Unió Bírósága előtt.