szerző:
Eduline

Milyen feladatai vannak egy autóipari vállalat logisztikai mérnökének? Miért fontos a ellátási lánc teljes átlátása, a vállalatirányítási rendszerek használata? Milyen tulajdonságokkal és ismeretekkel kell rendelkezniük azoknak a diplomásoknak, akik ilyen pozícióra pályáznak?

Logisztikai mérnökök: átlátják az egész ellátási láncot
©

„Egy logisztikai mérnöknek látnia is kell azoknak a folyamatoknak a fázisait (legyen az csomagolás, beszerzés vagy éppen szállítmányozás), amelyeket koordinál, attól függetlenül, hogy valószínűleg a munkaideje nagy részét egy irodában tölti” – mondja az Eduline-nak Eszter, a Széchenyi István Egyetem logisztikai mérnök hallgatója, akit arról kérdeztünk, vajon milyen feladatokat kell ellátnia egy logisztikai mérnöknek egy autóipari vállalatnál.

Úgy gondolja, a logisztikai mérnöknek látnia kell, hogy az adott megrendelés vagy szállítás sikeresen teljesíthető-e, mindezt a lehető legoptimálisabbá kell tennie, ezzel gyorsítva a termelést, „észrevenni, hogy esetleg rövidebb határidő is megfelelne-e, vagy hogy hogyan lehetne például praktikusabban tárolni termékeket egy raktárban annak érdekében, hogy kevesebb energia és idő legyen, amíg a gyártósorhoz vagy vevőhöz kerülnek”.

"Információkat gyűjt, szervez, irányít, ellenőriz, dokumentál, és nem utolsó sorban figyel a költséghatékonyságra" - így körvonalazza a logisztikai mérnöki munkakört Dóra, aki szintén a győri Széchenyi István Egyetem logisztikai mérnök hallgatója. Hozzáteszi: a logisztikus feladata az ellátási lánc menedzselése „az alapanyag beszerzésétől egészen a késztermék elosztásáig”.

Munkakörök és feladatok: mi van az álláshirdetések mögött?
Több állásbörzén jártatok már, regisztráltatok a nagyobb álláskereső oldalakon, ezért nap mint nap különböző álláshirdetések landolnak az e-mailjeitek között, de - műszaki vagy gazdasági végzettségetek ellenére - nem tudjátok, pontosan milyen feladatai vannak egy stratégiai beszerzőnek, egy termeléstámogató mérnöknek, egy HR generalistának vagy éppen egy munkavédelmi mérnöknek? Új cikksorozatunkkal segítünk eligazodni az olykor-olykor kacifántos nevű pozíciók, munkakörök világában - ebben Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája lesz segítségünkre, akit arra kértünk, segítsen annak megfejtésében, milyen munkakörökre jelentkezhetnek a műszaki és gazdasági diplomások az autóiparban.

Mit csinál tehát a logisztikai mérnök?

Vajon jól tudják az Eduline-nak nyilatkozó hallgatók, mi is egy logisztikai mérnök feladata? „A logisztikai mérnök főbb feladatai közé tartozik a logisztikai folyamatok tervezése és értékelése, illetve optimalizálása. Fontos a belső logisztikai fejlesztések projektjeiben való részvétel vagy ezeknek a projekteknek akár a vezetése is. A logisztikai mérnök átlátja az ellátási láncot, ismeri a termelés/gyártás igényeit” - mondja Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája.

Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája

„Elengedhetetlen, hogy napi szinten tudja használni a Lean vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszert és az 5S módszert” - magyarázza a szakértő, hozzátéve: a rendszerelmélet állandó használata is ugyanilyen fontos. A logisztikai mérnökök munkaköre némi kreativitást is igényel, feladataik közé tartozik ugyanis az újítások tervezése és bevezetése.

„Fontos a pontosság, a középfokú angol nyelvtudás, a folyamatalapú szemlélet, a jó logikai, matematikai készségek" – sorolja a toborzási specialista azokat a készségeket, amelyekkel egy jó logisztikai mérnök rendelkezik. Hozzáteszi: akkor lesz valaki jó ebben a munkakörben, ha átlátja a bonyolultabb, többlépéses folyamatokat is, jól informált a munkájával kapcsolatban, kontroll alatt tartja a feladatait, szeretne olyan munkakörben dolgozni, amely közvetlen kapcsolatban áll a termeléssel.

Az Eduline által megkérdezett hallgatók a terület iránt érdeklődőknek azt javasolják, az alapozó mérnöki tantárgyakat vegyék komolyan, ezek ugyanis fejlesztik a logikát és a problémamegoldó képességet: „Szakmai tudásunkat igazán a logisztikai alapismeretek, ellátásilánc-menedzsment, csomagolás, anyagmozgatás-raktározás, szállítmányozási földrajz tantárgy fejleszti. Logisztikai projekt tantárgyunk jó példa az elméletben elsajátítottak gyakorlatban alkalmazására, hiszen egy általunk választott termék A-ból B-be eljuttatását kell megterveznünk” – mondja Dóra, a Széchenyi István egyetem logisztikai mérnök hallgatója.