szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőtől vendégeket fogadhatnak az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek és az autós mozik is - az egyetemisták azonban nem tudják, mikor térhetnek vissza a kampuszokra.

Egyetemi vezetők és szakértők - akik azt várták, hogy a ma bejelentett nyitás az egyetemeket is érinti majd valamilyen formában - most attól tartanak, hogy a felsőoktatás kimaradt a kormány ütemtervéből, ha azonban nem kapnak időben tájékoztatást az a diákoknak és az oktatóknak, dolgozóknak is nagy gondokat jelenthet - írja a The Guardian.

A kormány korábban egyébként azt mondta, mérlegelik az egyetemek "a húsvéti ünnepek utáni" nyitásának kérdését - a húsvét múlt héten azonban véget ért, így az oktatási szektor jogosan várta a bejelentést.

Az egyetemi vezetők és a hallgatói érdekképviseletek szerint a kormány veszélybe sodorja a fiatalok mentális egészségét is azzal, hogy nem hajlandó dönteni a nyitásról és arról, mikor térhetnek vissza a hallgatók az egyetemi kampuszokra. Illetve azt sem tartják igazságosnak, hogy a többi diák és tanuló esetében már döntöttek – az iskolák ugyanis már kinyitottak.

A brit hallgatók közül is sokan pénzügyi nehézségekkel küzdenek, mert jelenleg nincsenek olyan részmunkaidős munkák, mint általában. Illetve a járvány alatt alapvetően nőtt a szorongásuk, elszigetelődésük – mondta a lapnak Julia Buckingham, a Brunel University rektorhelyettese. Szerinte mindez önmagában elég nagy stresszfaktor, és akkor még nem jöttek szóba a vizsgák és a nyitással kapcsolatos információhiány problémái.

Éppen ezért a National Union of Students, azaz a diákok országos szakszervezete és a Student Minds mentálhigiénés szervezet ma közös levelében hívta fel a kormány figyelmét a kérdés fontosságár. Az egyetemistáknak például az utazás miatt kellene előre tervezniük, és az intézményekben dolgozó személyzetnek sem árt, ha tudják mikor térhetnek vissza. A nyitás kérdése egyébként közel egymillió otthonról tanuló hallgatót érint - ez az angliai egyetemek 2,1 millió hallgatójának felét.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!