szerző:
Csik Veronika - Szabó Fruzsina
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb tíz egyetem modellváltására bólinthat rá az Országgyűlés néhány héten belül – augusztustól többek között a debreceni, a szegedi és a pécsi is alapítványi egyetemként működik tovább. Ez egyben azt is jelenti, hogy az országból pár kivétellel eltűnnek majd az állami felsőoktatási intézmények. Vidéken egyetlen állami egyetem sem marad.

Budapesti Gazdasági Egyetem, Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Magyar Táncművészeti Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Testnevelési Egyetem – augusztus 1-től ezek a felsőoktatási intézmények is alapítványi egyetemként működnek tovább, egy hónappal később a Pannon Egyetem is csatlakozik a sorhoz, ha az Országgyűlés megszavazza a modellváltásukról szóló javaslatot.

Ez azt jelenti, hogy a 64 magyarországi felsőoktatási intézmény közül mindössze hat – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Eötvös József Főiskola – marad állami kézben.

Állami egyetem - csak Budapesten

Ahogy az Eduline felsőoktatási térképéből kiderül, mindez érdekes helyzetet hoz magával: a modellváltások után állami egyetemet kizárólag Budapesten találunk majd. Kivételt Baja, Szombathely, Zalaegerszeg és Hatvan jelent majd. Baján működik az egyetlen állami főiskola, valamint a szintén állami kézben maradó közszolgálati egyetem víztudományi kara. A szombathelyi egyetemi képzéseket néhány éve az ELTE vette át, így a szombathelyi campus Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ néven működik. Zalaegerszegen és Hatvanban pedig a Műegyetem kínál egy-egy szakot.

©

Az egri Eszterházy Károly Egyetem nem szerepel a modellváltó egyetemek listáján, de ez az intézmény sem marad állami, fenntartását az Egri Főegyházmegye veszi át. A korábbi hírekkel ellentétben az új, kifejezetten szőlészettel-borászattal foglalkozó egyetem sem állami, hanem alapítványi lesz: a Tokaj-Hegyalja Egyetem a ma még az Eszterházy Károly Egyetemhez tartozó Comenius Campus bázisán jön létre, Sárospatakon.

Tízből három hallgató

Ez egyben azt is jelenti, hogy ősztől a felsőoktatásban tanulók többsége alapítványi, magán- vagy egyházi intézmény hallgatója lesz. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár múlt héten úgy nyilatkozott, a törvénycsomag elfogadása esetén már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták közel 70 százaléka tanulhat "a megújult fenntartási modellben".

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!