szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, még nem küldte el, de levelet készül írni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek készek átvenni több SZFE-s évfolyamot is - állítja a Magyar Nemzet.

Értesüléseik szerint Szarka Gábor arra hivatkozva tervezi a levelezést a külföldi egyetemekkel, hogy sérti az SZFE érdekeit és a magyar jogszabályokat is az, hogy a Freeszfe Egyesület külföldi intézményekkel egyeztet meg a diákok kimenekítéséről.

A Freeszfe Egyesület még március közepén jelentette be, hogy Emergency Exit programjukban, százötven SZFE-s hallgatónak már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény kényszerített átalakítása után nem szeretnének az SZFE-n diplomázni. A program keretében öt külföldi egyetemmel egyeztek meg, a különböző egyetemeken pedig más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n - írták akkor közleményükben.

Szarka Gábor szerint azonban "a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak" - idézi a rektorokhoz címzett levelét a kormánypárti lap, amit a cikk alapján csak tervez elküldeni.

A lap szerint a kancellár ragaszkodik ahhoz, hogy mivel "a Freeszfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény", külföldi partnerei pedig még tudomásuk szerint nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak, a diplomamentő akció jogszabályellenes. Az eddig átjelentkezett tizennégy SZFE-s osztály hallgatóit Szarka Gábor "lázadó évfolyamnak" nevezete és hozzátette, a diákoknak az egyetemtől is igazolást kell kérniük, ha átjelentkeznek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!