szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását megvalósító törvény semmissé tételét.

Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell - írja közleményében az egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK).

A Fővárosi Törvényszék korábban megvizsgálta az egyetem ügyét, és alkotmányellenesnek találták a törvényt, ezért - felfüggesztve saját eljárásukat - az Alkotmánybíróság előtt indítványozták, hogy a modellváltó törvényt és a felsőoktatási törvény egyik idevágó bekezdését megsemmisítsék.

Amennyiben az Alkotmánybíróság eltörli az SZFE-törvényt - írja az egyetem hallgatói képviselete -, az intézmény modellváltása semmissé válik - illetve a nemzeti felsőoktatási törvény említett bekezdésének eltörlése után egyetlen modellváltó intézmény fenntartójának sem lenne lehetősége a szenátus jogainak korlátozására.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói bíznak benne, hogy "a Fővárosi Törvényszék példamutatóan alkotmányos lépése, akár a teljes magyarországi felsőoktatás autonómiája sérthetetlenségének visszaállításához vezethet" - írják.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!