szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden sztrájkkövetelésük és így a sztrájk maga is jogszerű - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla harmadszor is az egyetem sztrájkbizottsága szerint.

Hatvannégy napja sztrájkolunk úgy, hogy közben kínosan ügyelünk az oktatás és a hallgatók jogainak sérthetetlenségére. Hatvannégy napja készülünk rá, hogy a sztrájktárgyalások végre elkezdődnek. Hatvannégy napja, hogy sem a munkáltató, sem a fenntartó, sem az alapítói jogokkal rendelkező minisztérium nem teljesíti törvényi kötelezettségét: nem ül le velünk tárgyalni. Ehelyett újra és újra a bíróságon támadja meg a sztrájkot, vitatva annak jogszerűségét"

– írta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkbizottsága.

A magyar jog szerint akkor érvényes egy sztrájkkövetelés – írják még, hogy – ha az a dolgozók gazdasági és szociális körülményeinek fenntartását, javítását célozza. "Az SZFE sztrájkjának jogszerűsége mellett tehát azt is kimondta a bíróság, hogy az akadémiai függetlenségért, a művészi és tudományos munka szabadságáért folytatott küzdelem igenis jogszerű, hiszen ezek az értékek alapvetőn határozzák meg mindannyiunk munkakörülményeit" – áll a csütörtök esti tájékoztatásban.

Hozzáteszik: az ítélőtábla végzése ellen fellebbezésnek helye nincs, így "jogszerű sztrájkunkat jogszerűen folytatjuk".

Újabb intézetvezető kezdte meg a munkáját az SZFE-n

Mostantól Antal Zsolt vezeti a Színház- és Filmművészeti Egyetem Elméleti Intézetét.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!