szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiderült, pontosan mit jelentenek azok a bizonyos engedmények a tesztelő egyetemistáknál.

Az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatókat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) még november végén rendelte ki a gyorstesztelésekhez - többek között a tanárok teszteléséhez. Az ITM akkor közölte azt is, hogy a védekezésbe bevont egyetemisták és a felsőoktatási intézmény között a kormányrendelet szerint hallgatói munkaszerződés jön létre. A amivel a diákokat hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forintot kereshettek - azonban ez a tapasztalatok alapján nem mindig volt egyértelmű

De nemcsak ösztöndíjat, illetve fizetést, hanem jelentős tanulmányi és vizsgakedvezményeket is kapnak azok a hallgatók, akik kiveszik a részüket a járvány elleni védekezésből - írja most a Magyar Nemzet. A tesztelésben résztvevő diákokat a 2021-es tanévben nem lehet átsorolni fizetős képzésre, de félévközi beszámolók, dolgozatok alól is mentesülhetnek - számolt be a lap.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere néhány hete jelentette be, hogy a védekezésbe bevont hallgatók könnyített feltételekkel teljesíthetik a szemesztert. Azóta megszületett a vonatkozó kormányrendelet, amely rögzíti a részleteket. A konkrét kedvezményeket maguk az egyetemek határozzák meg, de ilyen lehet például, hogy az érintett hallgatóknak nem kell annyi beszámolót, zh-t írni, vagy mentességet kaphatnak a szorgalmi időszakban teljesítendő egyéb feladatok alól.

Mindemellett a kéthetes gyakorlat kreditként is beszámítható. Továbbá biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a személyes védőeszközöket, a teljes ellátást és a szállást, illetve a védekezésbe bevont egyetemisták ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a veszélyhelyzet idején - közölte korábban az ITM.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól tájékoztatása szerint november 29. és december 20. közötti hétköznapokon átlagosan 555, hétvégén pedig 173 önkéntes hallgatót számoltak össze. Az iskolai szűrésekben az első két hét alatt 1624 hallgató vett részt, és több százan dolgoznak jelenleg is a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon zajló tesztelésben. A szaktárca jelezte, az egészségügyi ellátásban részt vevő hallgatók száma ennél magasabb, mivel sokan már eleve önkéntesként dolgoztak valamelyik szolgáltatónál, és ők nem szerepelnek a kirendeltek között.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!