szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A program a Magyarországról elköltözött, máshol élő fiataloknak szól, és az a célja, hogy megerősítsék az országhoz való kötődést.

Magyarországtól távol, diaszpórában élő magyar fiataloknak indít a kormány felsőoktatási ösztöndíjprogramot - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. A diaszpóra egy olyan közösséget jelent, akik elhagyták a szülőföldjüket, a világ egy más táján élnek, más népek közé szétszóródva.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy az ösztöndíjprogramban jövő év szeptemberétől akár ezer diák tanulhat magyarországi egyetemeken. A program célja, hogy megerősítsék a kötődést Magyarországhoz. A diákok alap-, mester- és doktori képzésre jelentkezhetnek, amelyek elvégzése után az az elvárás, hogy ha hazamentek, akkor  két évig közösségszervező munkát kell végezzenek.

A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramra 2021. január 24-ig lehet jelentkezni, az ösztöndíjasok a 2021/2022-es tanévben kezdik majd meg tanulmányaikat. A jelentkezők 28 magyarországi felsőoktatási intézmény összesen 1300 alap-, osztatlan, mester- és doktori képzése közül válaszhatnak, a képzésektől függően angol vagy magyar nyelven.

A pályázóknak nem csak azt kell vállalniuk, hogy a diplomaszerzés után legalább két évig közösségi munkával segítik a helyi magyar diaszpórát, hanem azt is, hogy angol nyelvű képzés választása esetén, tanulmányaik befejeztével legalább középfokú nyelvvizsgát tesznek magyarból, mint idegen nyelvből. A program földrajzi célterülete: a világ összes országa, kivéve az Európai Unió tagállamai, Szerbia és Ukrajna Kárpátalja megyéje.

Minden 18.életévet betöltött személy részesülhet az ösztöndíjban, aki magyar állampolgár, vagy magyar gyökerei vannak. Az ösztöndíj elnyeréséhet sikeres felvételi vizsga szükséges a kiválasztott egyetemen.

Újra meghosszabbították a lejárt diákigazolványok érvényességét - de meddig?

Ugyanis a diákigazolványokra is vonatkozik a nemrég meghozott rendelet, miszerint a jelenlegi helyzetben tovább érvényesek a vészhelyzetben lejárt hivatalos iratok, igazolványok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!