szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Budapesti Corvinus Egyetem polgárai petíció formájában állnak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett, és velük együtt követelik az egyetemi autonómia és szabadságjogok védelmét. A petíciót csütörtök reggelig 160-an írták alá.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a SZFE fenntartóváltása párbeszéd nélkül, az egyetemi polgárság egyértelműen kifejezett akaratával szemben valósult meg. Támogatjuk az SZFE egyetemi polgárainak 13 pontból álló követelését

- olvasható a Budapesti Corvinus Egyetem polgárainak petíciójában, amellyel kiállnak az SZFE mellett, és velük együtt követelik az egyetemi autonómia és szabadságjogok védelmét.

Valljuk, hogy az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia, a kutatás és az oktatás egysége és a humanizmus olyan értékek, amelyek érvényesülése feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék a közjót szolgáló hivatásukat

- fogalmaz a nyilatkozat, amit csütörtök reggelig már 160-an írtak alá, majd hozzáteszik: "a kormány az érintettekkel folyamatosan párbeszédet folytatva, az európai egyetemek Magna Charta Universitatumában lefektetett elvek mentén, illetve az Alaptörvényben rögzített jogok maximális tiszteletben tartása mellett avatkozhat csak be a felsőoktatásba".

A Corvinus volt az első egyetem, amely állami fenntartásból alapítványi fenntartásba került. Eddig nem foglaltak állást az SZFE ügyében, bár a hvg.hu birtokába jutott levelezés szerint már korábban is megvitattak volna egy szolidaritási javaslatot, de ezt az egyetem vezetője ezt megakadályozta.

Az ELTE vezetése sem akarta, hogy az egyetem polgárai az ELTE nevében kiálljanak az SZFE mellett, a héten az oktatók mégis elindítottak egy petíciót, amelyet már közel 700-an írtak alá. Az alulról jövő kezdeményezés annak ellenére talált támogatókat, hogy a petíció híre semmilyen hivatalos fórumon nem jelent meg, csak oktatóról-oktatóra terjed, informális kapcsolatokon keresztül.

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis már több száz aláírónál tart az oktatók petíciója az SZFE mellett

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) támogató dokumentumot már több mint négyszázan írták alá.